25 Април 2024, 12:19 Днес (5) | Вчера (12)

КЗП ще проследи дали "Топлофикация – София" спазва общите си условия с потребителите

10 Февруари 2017 15:52 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 10 февруари 2017, 13:30

Ние искаме гражданите да могат да пишат на родния си език, без това да е за сметка на цената, която плащат, обяви Димитър Маргаритов

Комисията за защита на потребителите (КЗП) проучва казуса с аварията на "Топлофикация - София” от гледна точка спазването на предвидените условия относно прекъсването за определен период от време и ако този период е по-дълъг как гражданите ще бъдат обезщетени. Това съобщи председателят Димитър Маргаритов в рубриката "Чети етикета” по bTV. 

Във връзка с инициираната от КЗП среща с трите телекома и Комисията за регулиране на съобщенията по повод различното тарифиране на SMS-ите на кирилица и на латиница и новите правила за роуминга след 15 юни Маргаритов посочи: "Мисля, че ще започнат разговори в режим на цивилизован диалог, ще преминем по всички теми. Дори и да има нелоялна търговска практика по отношение на по-скъпото таксуване на SMS-ите на кирилица, по-важният въпрос ще бъде да решим този проблем. Ние искаме гражданите да могат да пишат на родния си език, без това да е за сметка на цената, която плащат”, подчерта той. Според мобилните оператори разликата в броя символи се дължи на технически стандарт, който е валиден за целия свят и който те прилагат.

"Сигурно има технически моменти, които трябва да бъдат изгладени, но за нас е недопустимо не само като потребителска, а въобще като обществена институция, в държавата, в която тази азбука е създадена и на която пишат около 300 милиона души, ние да не можем да напишем едно нормално послание към своите близки”, коментира Маргаритов. И добави: "През 2007г. българският език не беше официален в Европейския съюз, днес обаче е. Така, че не виждам защо и как в този случай трябва да се оправдаваме с технически причини. Така, както е било създадено преди време по този начин, така би могло със съвременния език на техниката да бъде променено и всички да сме равнопоставени. Това е едно разделение, което ни поставя в неизгодна позиция и ни удря по джоба.”

Маргаритов припомни, че предстои произнасяне на европейския Регулатор за това какви ще бъдат след отпадането на роуминга правилата при т.нар. безлимитни сегменти в пакетите на операторите, като безплатни минути, без ограничение за разговори с определени номера и т.н. Той посочи, че там най-вероятно ще има произнасяне за ограничение, след което трябва да се заплаща някаква сума. Мобилните оператори дават уверение, че на този етап поскъпване на разговорите не се предвижда. Въпреки това председателят на КЗП предупреди потребителите да не се предоверяват, ако трябва да подпишат допълнителни документи за влизането в сила на тези нови правила, защото никой не може да влоши досегашните условия по договорите им.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив