20 Април 2024, 17:09 Днес (0) | Вчера (10)

КНДР се отказа от търговско-икономическото сътрудничество с Южна Корея

10 Март 2016 15:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 10 март 2016, 11:57

Решението е в отговор на санкциите, въведени от южнокорейските власти, след като КНДР осъществи изстрелване на ракета носител със спътник на борда

Корейската народнодемократична република (КНДР) обяви днес, че е взела решение да анулира всички споразумения за търговско-икономическо сътрудничество с Южна Корея. Това се казва в цитирано днес от Корейската информационна  агенция КЦТА изявление на представител на Комитета на КНДР за мирно обединение на Корея, предаде ТАСС, цитирана от БТА.
    Представителят на комитета заявява, че Пхенян е решил "напълно да конфискува собствеността на южнокорейските компании на територията на Севера". КНДР също така обяви, че е решила да отмени всички екскурзии на южнокорейци в курортната зона Кимгансан и да прекрати дейността на съвместната индустриална зона в град Кесон.
    В изявлението се отбелязва, че КНДР освен това "анулира всички споразумения за търговско-икономическо сътрудничество с Южна Корея". От този момент Пхенян "ще смята за нищожни всички споразумения за икономическо сътрудничество и обмен, сключени между двете Кореи", се подчертава в становището. Представителят на комитета посочи също, че решението за прекратяване на икономическото сътрудничество с Юга е било взето "в отговор на санкциите, въведени едностранно от южнокорейските власти, след като КНДР осъществи тази година ядрено изпитание и изстрелване на ракета носител със спътник на борда".
    На 6 януари Пхенян извърши четвъртото за 10 години подземно ядрено изпитание. На 7 февруари властите в КНДР заявиха, че е била изстреляна ракета носител със спътник. Пхенян посочи, че ядреното изпитание е било "извършено за целите на самоотбраната" в отговор на враждебната политика на САЩ, а изстрелването на спътника - "за изследването на космоса с мирна цел". Резолюция на Съвета за сигурност на ООН забранява на КНДР всякаква дейност, свързана с ядрени технологии, както и да разработва балистични ракети.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив