16 Май 2024, 20:03 Днес (11) | Вчера (12)

КНСБ: Отпадането на таксите за студенти и докторанти е неадекватно и популистко

05 Февруари 2024 15:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 5 февруари 2024, 14:12

От синдиката не приемат предложението

Ръководството на национален браншов синдикат "Висше образование и наука – КНСБ" се разграничи от предложения от правителството механизъм за отпадане на таксите за студентите и докторантите, обучаващи се в държавна поръчка в държавните висши училища в страната и компенсирането им със средства от държавния бюджет. Според КНСБ подобни промени не бива да се въвеждат без внимателен анализ и съобразяване с актуалната законова рамка и без проведен диалог с ръководствата и представителите на работещите в системата на висшето образование, бизнеса и представителите на законодателната власт у нас. Направената частична предварителна оценка на въздействието на предлаганите промени съдържа твърде общи и неопределени очаквани резултати, п осочват синдикалистите.
Държавните административни такси, заплащани от студентите и докторантите, съотнесени с икономическата рамка на страната, са ниски, а в някои ВУЗ-ове не са променяни от години. На практика не таксите, а високите разходи за издръжка на живот в големите градове е онова, което затруднява студентите, докторантите и техните семейства, считат от КНСБ.
Отпадането на таксите за обучение крие опасност от заличаване на конкуренцията между самите ВУЗ-ове. Ако досега цената определя в голяма степен и качеството на образователния продукт, сега цената ще я определя политическият кабинет на съответната управляваща партия. Това крие огромен риск от съвсем явни обвързаности и зависимости на държавните ВУЗ-ове от политическата конюнктура.
От синдиката посочват, че предложението на акад. Денков за отпадане на таксите за студенти и докторанти в държавните ВУЗ-ове е изненадващо, неадекватно, популистко.
КНСБ не подкрепя проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за висшето образование, с който се предлага отпадане на такси за студенти и докторанти в ДВУ.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 16 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8056
GBP 2.4796 2.4887 2.2784
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив