28 Март 2024, 16:57 Днес (10) | Вчера (12)

КНСБ: Предлаганият здравноосигурителен модел симулира реформа

11 Юли 2019 16:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 11 юли 2019, 16:32

От синдиката предлагат здравния модел на Ирландия

Предлаганият здравноосигурителен модел, който ще бъде представен официално на 15 юли, няма да бъде в полза на пациентите. Това обяви вицепрезидентът на КНСБ и председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването д-р Иван Кокалов на семинар в с. Белчин. Съорганизатор е фондация "Фридрих Еберт".
"От предварително разпространената информация става ясно, че този модел, който все още не сме чули официално, ще се базира на частните фондове. Предвижда се и демонополизация, каквото и да значи това, защото аз не мога да разбера кое е монопол, след като НЗОК договаря с БЛС, че ще плаща дейност на всички, които я извършат и отчетат и съответно не виждам къде е монополът. А в същото време това, което се предлага, няма да е в полза на пациентите", обяви д-р Кокалов.
"Никой не може да ме убеди, при положение, че в алгоритъма на пътеките, където няма графа печалба, а частните фондове работят на печалба, те ще бъдат в голяма полза на гражданите и ще конкурират касата. Първо не мога да разбера как ябълки и круши ще се конкурират, при положение, че НЗОК не работи на печалба. И второ средствата на базата на непроменената вноска няма да стигнат, за да се формира тази печалба. Вероятно ще се минимизират самите пакети, които предлагат частните фондове или следващата или по-следващата година ще се поиска чувствително увеличаване на вноската, или пък ще се иска такса от тези, които са избрали фондовете. Те биха били избрани от хора с по-високи доходи и известна здравна култура, защото повечето хора, не знаейки, ще останат в НЗОК. Но това ще до доведе натиск, защото в касата ще останат хора с по-ниски доходи, по-ниски вноски и с по-голяма консумация на средства", смята вицепрезидентът на КНСБ.
Според него реално и фондовете нямат интерес, защото трябва да имат минимум 1 млн. застраховани души, предвид факта, че между 1.6-1.8 млн. са всички, които плащат вноски. "Моето мнение, че тази идея симулира реформа, защото, за да стане реалност, трябва толкова много закони и информационни системи да се променят, че то ще отнеме поне една петилетка. Ние сме предлагали многократно един модел, който се прилага в Ирландия. Той гарантира достъпа на всички българи и в същото време ще стимулира развитието на частните фондове, защото е ясно, че там има интерес. Този модел се базира на доходите на населението. В Ирландия това са две групи хора, разделени по доходен принцип. До определен таван на доходите фондовете поемат изцяло медицинските грижи без доплащане, а ако се иска допълнителна услуга, се прави застраховка. Групата от хора, които имат доход над определената граница, доплащат част от медицинското обслужване. И всъщност, за да не доплащат всеки път, си правят една застраховка, така че когато им се наложи, частният фонд да покрива тази разлика. Не разбирам защо и у нас не се приложи този модел, защото в България хората са с ниски доходи. Бих предложил дори да са три групи – с ниски, средни и високи доходи. При първата група изцяло да се покриват разходите, при втората – до 80%, а при третата – примерно, до 70%. И това, което остава за доплащане, ще бъде през частните фондове. Така гражданите ще бъдат защитени и същевременно е добър вариант за фондовете. Ще има и известен пазар, макар че аз не съм привърженик на пазара в здравеопазването, но той съществува", допълни Иван Кокалов.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив