18 Май 2024, 10:10 Днес (0) | Вчера (11)

КНСБ е категорично против преизчислението на пенсиите

30 Юни 2021 17:10 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 30 юни 2021, 15:53

Нужно е по-амбициозно годишно осъвременяване на пенсиите, обяви Ася Гонева

В термина "преизчисляване на пенсиите” всеки влага толкова, колкото познания и разбиране за социалното осигуряване има, коментира пред БТА националният секретар на КНСБ Ася Гонева. Тя посочи, че от казаното от финансовия министър на заседанието на НСТС, е станало ясно, че той няма предвид точно преизчисляване на пенсиите с осигурителен доход от 2018 година, а че служебният кабинет се опитва да предложи как да намерят подход тези 50 лева да не се прекратят като изплащане към пенсиите.
"Всеки, който се занимава със социална работа знае, че веднъж дадено нещо на хората, много трудно се отнема”, заяви Ася Гонева. Тя посочи, че личното й мнение е, че е разумно да се търси подход тези 50 лева да влязат в основните плащания с оглед на нагласата на хората, но не с оглед на нещо друго. Те няма да допринесат за повече справедливост, целта е да се избегне обществената реакция след евентуалното им отнемане, посочи Гонева. Тя допълни, че за преизчислението на пенсиите КНСБ е категорично против. И в тези срещи, които правим с всички политически партии преди изборите, ние това го казваме съвсем открито и даваме своите аргументи, допълни синдикалистът.
По думите на Ася Гонева, пенсионната система и начинът, по който се определят пенсиите, са правила, които имат логика и стоят в основата на науката осигуряване. "Всички международни документи и пенсионни системи, основани на солидарност като нашата, съществуват, за да заменят загубения осигурителен доход. Моята пенсия е функция от моята заплата, затова КНСБ казва, че е много важно да се осигуряваме върху истинския си доход, върху истинската си заплата, защото тогава, когато получаваме по ведомост една сума и върху нея се плащат осигурителните вноски и от работника, и от работодателя, само върху тази сума се трупат права”, обясни Гонева. Тя допълни, че това, което се дава в плик не носи права – нито днес – за болнични и трудова злополука, бременност и т.н., нито утре – за пенсия.
Синдикалистът посочи, че когато се вгледаме във формулата и се опитваме да си представим елементите й и формирането на нашата пенсия в резултат на тях, ще разберем, че тези елементи показват дали сме плащали повече или по-малко от всички останали – правим сравнение със средния осигурителен доход за системата. Важна е и продължителността на осигурителния стаж – колкото повече осигурителен стаж, толкова повече пенсия. Третият елемент е средният осигурителен доход преди пенсионирането ни във размера, на който сме участвали с вноските си. По този начин се определя пенсията.
Ася Гонева заяви, че с преизчислението с нов осигурителен доход се казва следното: на хора, които преди 10-15 години са се пенсионирали, получават пенсията си през този период, имат индивидуален пенсионен коефициент, който е определен спрямо заплатата, която са получавали по онова време, а тя може да е например два пъти по-малка спрямо средния осигурителен доход за 2018 г., ще им се определи пенсия, основана на осигурителен доход, който няма нищо общо с техния. С това ще се подменят правилата и валидните за тях елементи от формулата, добави тя.
Синдикалистът заяви, че ако това се случи, няма как да се обясни на по-младите поколения, а и учениците в горните курсове (с които от КНСБ работят, заедно с МОН по тези въпроси) защо не бива да работят "на черно” без договори, защо трябва да имат договори, защо да са осигурени на реалния си доход, когато виждат, че след някоя и друга година на политиците ще им хрумне да разбъркат правилата само, за да реализират някой социален дивидент.
Резултатите са – недоверие в системата, отказ на младите да се осигуряват на реални доходи и разрушаване на взаимоотношенията и структурата в системата. "Няма правило, че хора с една и съща професия, получавали различни заплати по различно време, трябва да имат еднакви пенсии”, коментира Гонева.
Според КНСБ, увеличението на пенсиите трябва да минава през два елемента – единият е увеличаване на приноса на всяка година осигурителен стаж във формулата, в момента този коефициент е 1,2, и експертите трябва да преценят как ускорено да расте. Вторият е да бъдем по-амбициозни при осъвременяването на пенсиите. В момента швейцарското правило казва, че те растат с половината от инфлацията и половината от ръста на осигурителния доход, което е един задължителен минимум, за да се поддържа покупателната им способност, но всяка година трябва да се гласува повече от минимума, смятат от КНСБ.
Според Гонева, финансовият министър се опитва 50-те лева, или разходите от 104-106 милиона лева на месец за тях, да останат под някаква форма в пенсиите. Бюджетът на ДОО е различен от държавния, вероятно се опитват да подготвят корекция в двата бюджета, защото не могат да се изплащат пенсии от държавния бюджет, каза Гонева.
Единият вариант е най-простият – да се включат тези 50 лева в пенсиите, което ще запази структурата на пенсиите и съотношенията, които има между тях сега, каза Гонева. За тези, които вече са на тавана, няма да има увеличение, затова е възможно този таван да се вдигне с 50 лева или просто да се премахне. Говорим за 17 000 човека, разходът не е чак толкова непоносим, каза Гонева. Но каква ще е институционалната позиция на КНСБ по тези въпроси ще стане ясно през юли, когато Координационният съвет на синдиката ще гласува предложенията по всички параметри на осигуряването за бюджетната 2022 година.
"Разходът от мярката, наречена преизчисление за 2018 година, би бил минимум 1,5 млрд. лева, а резултатът ще бъде такъв, че около 900 хиляди не биха получили нито стотинка отгоре”, каза Гонева и уточни, че предложението в случая е непрофесионално и опасно. Много вероятно привържениците на идеята си представят, че ако пенсиите са били определени примерно от осигурителен доход 800 лева и сега се направи преизчисление от 1600 лева, то пенсиите автоматично ще станат двойни. Но пенсионното производство е доста по-сложно и това няма да се случи.
Ако се приемат предложенията на КНСБ за ускорено нарастване на доходите, КНСБ счита, че средната пенсия до 2025 г. може да достигне 865 лв., а минималната – около 500 лв., при спазване на основния принцип "принос-права”, който Конфедерацията последователно отстоява. Синдикатът предлага годишен темп на прираст на средната пенсия в размер на 15 на сто.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив