29 Март 2024, 01:42 Днес (0) | Вчера (11)

КНСБ иска от Социалното министерство спешни промени в Трудовия кодекс

17 Януари 2020 08:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 17 януари 2020, 08:42

Те са свързани както със сумираното изчисляване на работното време, извънредния и нощния труд, така и с ратифицирането на конвенции

Необходими са изменения в Кодекса на труда, чрез които да се решат въпроси, които не търпят отлагане. Те са свързани както със сумираното изчисляване на работното време, извънредния и нощния труд, така и с ратифицирането на конвенции 151 и 154 на Международната организация на труда.  Това обявиха от ръководството на КНСБ на работна среща с министъра на труда и социалната политика Деница Сачева.

Конфедерацията представи предложенията си за насърчаване на колективното трудово договаряне и неговата важност за борба с неравенствата в сферата на труда. Президентът на КНСБ Пламен Димитров изтъкна, че това е посоката, в която върви и ЕК чрез стартиралите 6-седмични консултации за определяне на механизъм за справедливи минимални заплати в ЕС. Бъдещата директива ще засегне и проблемите на Колективното договаряне. Темата е силно подценена, а всъщност само чрез този механизъм могат да се преодолеят неравенствата. Развитият свят се връща към него и това е видно и от последните доклади на ОИСР и МВФ, подчерта Димитров.

Конфедерацията настоява страната ни да ратифицира двете конвенции на МОТ – 151 за защита на правото на организация и процедури за определяне на условията на заетост в държавната администрация и 154 за колективното договаряне в частния сектор.  Напомнено бе, че преди няколко месеца конфедерацията предложи на правителството в законодателството ни да залегне и новоприетата конвенция Конвенция 190 на МОТ за премахване на насилието и тормоза в областта на труда.
В момента правната рамка оказва задържащ ефект на колективното договаряне, подчерта и вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов. Той припомни и исканията на конфедерацията за сумираното изчисляване на работното време. В момента то е в несъответствие на Конвенция номер 1 на МОТ и европейската директива за работното време.

От миналата есен съвместно с КТ "Подкрепа" се провежда подписка "Заедно да защитим труда си", която цели да се сложи ред и да се увеличи заплащането за нощен труд, да се въведе сумарно изчисляване на работното време само за производства с непрекъсваем режим на работа, да се гарантира реалното заплащане на извънредния труд.

На срещата бяха обсъдени и новите директиви за предвидими и прозрачни условия на труд, за съвместяване на професионалния и семейния живот, предложените от КНСБ мерки срещу недекларираната заетост по време на кампанията "Сивото убива", промените в закона за социалните услуги, които регулират функционирането на системата.

Предстои внасянето на промени в Кодекса на труда, след което ще започне общественото им обсъждане.

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив