08 Май 2024, 20:53 Днес (10) | Вчера (11)

КНСБ иска секторни съвети при съкращения

20 Март 2015 16:50 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 20 март 2015, 15:42
КНСБ - пресцентър

КНСБ констатира все по-голямо напрежение сред работниците и служителите от различните администрации във връзка с дадените указания от различни равнища, свързани със съкращения на персонала и оптимизиране на управленските структури

Президентът на КНСБ Пламен Димитров е сигнализирал за това в свое писмо, изпратено до социалния министър Ивайло Калфин, съобщиха от пресцентъра на КНСБ. 

Наблюденията на КНСБ сочат, че на редица места, в различни администрации, отново се върви по линията "първо портиера, след това общия работник"; "най-много в най-ниските звена, най-малко в най-високите звена", "в ниските структури - реални хора, но над 10 на сто, във високите структури - съкращаване на свободни места", се посочва в писмото.

КНСБ констатира случаи, при които Постановлението на МС се изпълнява без разчети и без анализи за реалното отражение върху способностите на звената и администрациите да изпълняват съответните функции, посочват от Конфедерацията.

"Имаме сигнали относно това, че подготовката за съкращенията се ориентира не към администрацията, а към изпълнителски и обслужващи звена, голяма част от които генерират приходи, изпълняват контролна дейност и услуги от обществен интерес", е отбелязал в писмото си президентът на КНСБ.

Според КНСБ дейността в някои Отраслови съвети за тристранно сътрудничество е блокирана, независимо че са разпратени писма до ръководителите на второстепенните разпоредители за извършване на масови уволнения с повече от 13 на сто.

Пламен Димитров се обръща към министър Калфин с молба да насочи вниманието на министрите от кабинета, които изпълняват въпросното Постановление, към проблема с искане да проведат незабавно секторни съвети за тристранно сътрудничество. 

Президентът на КНСБ настоява на секторните съвети да бъдат обсъдени резултатите от изпълнението на Постановлението в различните административни сфери, като в рамките на тези обсъждания да бъде дадена възможност на представителите на синдикалните структури в съответните администрации да изложат своите виждания за пропуски и недостатъци. 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 08 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8166
GBP 2.4796 2.4887 2.2793
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив