28 Март 2024, 21:08 Днес (11) | Вчера (12)

КНСБ подкрепи автоинструкторите за повече часове по кормуване

28 Януари 2020 17:15 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 28 януари 2020, 17:15

Държавата ще изгради информационна система, която да следи процеса на обучение. Собствениците на школи предложиха да бъде направена методика за определяне на цените на шофьорски курсове

Конфедерацията на независимите синдикати в България подкрепя исканията на браншовата организация на автоинструкторите за борба със сивия сектор. Това каза вицепрезидентът на конфедерацията Пламен Нанков на проведено днес общо събрание на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България (АКАБ). На него присъстваха и министърът на транспорта Росен Желязков, директорът на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация” Бойко Рановски и председателят на Асоциацията на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров.  "Ако няма категорична позиция на държавата срещу сивия сектор, вкупом всички ние ще се присъединим към него. Той сега е 90%, скоро ще чуете, че е 100 процента. Когато има проверки, те са винаги сред тук присъстващите, малките школи все не ги намират", каза председателят на браншовата организация Красимир Георгиев. През последните 6 месеца много от катастрофите са с водачи от 1 или 3 месеца, които загиват при загуба на управление, подчерта Владимир Тодоров.
Говорим за такси, за изпити, но не говорим за смъртта по пътищата. През последните 30 г. животът престана да бъде гледан като ценност. Когато става въпрос за човешки живот, не бива да има компромиси, категоричен бе Пламен Нанков. Той напомни за инициативата на КНСБ "Сивото убива", при която бе направен анализ на сектора на автосервизите, доминиран от нерегламентирани практики. "С кампанията, по която бяхте партньор, успяхме да постигнем нещо много важно – Главна инспекция по труда да обърне внимание на проверките на автосервизите", подчерта вицепрезидентът на КНСБ.
Георгиев изчете писмо до транспортния министър, в което се казва, че протестите срещу увеличаването на часовете за кормуване са тъй като това ще повиши цената на курсовете, оттам оборота на автошколите, отчитането и облагането с ДДС. Освен това колите ще се амортизират по-бързо, а това ще изисква нови инвестиции, каквито нелоялните в сектора не могат да си позволят. Транспортният министър обясни, че държавата ще изгради информационна система, която да следи процеса на обучение. Собствениците на школи пък му предложиха да бъде направена методика за определяне на цените на шофьорски курсове.
"Заставаме зад справедливите ви искания – да, на увеличаването на часовете за подготовка при обучението на водачите. Лично аз не чух контрааргумент от протестиращите срещу промените. Всички мерки без контролен механизъм са палиативни. В този казус интересите на вашата професионална общност и на държавата са едни и същи. Дошло е времето да се сложи ред в този сектор. Водещ трябва да е общественият интерес, не протестите", каза още вицепрезидентът на КНСБ.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив