18 Април 2024, 10:10 Днес (2) | Вчера (11)

КНСБ подкрепи зелените сертификати и призова към ваксиниране

19 Ноември 2021 12:23 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 ноември 2021, 12:14

Ваксинирането е доброволен акт и трябва да остане такъв, посочват синдикалистите

Въвеждането на ограничения с цифровите COVID сертификати на ЕС (зелени сертификати) е не само допустимо, но и необходимо, за да се запазят здравето и живота на населението. Това се казва в позиция на Координационния съвет на КНСБ, приета на заседание на 17 ноември 2021 г. Втора година преминава под знака на ковид пандемията, а цената, която работещите плащат, е жестока и се измерва не само в изгубени работни места и влошено качество на живот, но и с човешки животи. Страната ни се намира в разгара на най-сериозната ковид вълна. За разлика от предходните, сега имаме възможност да се предпазим, да защитим своето здраве и това на близките си и колегите, с които работим, като по този начин запазим и работните си места. Научните факти и медицинските специалисти са категорични, че ваксините предпазват, като могат да предотвратят тежко протичане на заболяването и да намалят броя на хората, приети в болница с усложнения. Данните за България сочат, че едва 8 – 10 % от постъпващите в болница са ваксинирани, и то само с една доза, а смъртността при ваксинираните е 1 – 2 %, посочват от КНСБ. Броят на заразените през последните седмици се покачи застрашително и това буди тревога за евентуалните последствия както за здравето ни, така и за заетостта и доходите. Нов сериозен ръст на заболелите крие риск от въвеждане на ограничителни мерки и затваряне на работещи бизнеси. Чрез ваксините имаме възможност да променим това, се казва в позицията на синдиката. Последните данни показват, че никога в нашата страна не е имало толкова много заразени и починали от COVID – 19 за ден, което се дължи на забавеното въвеждане на мерките и ще доведе до много по-сериозни последствия за здравната ни система, бизнеса и работещите.
В настоящата обстановка зелените сертификати се явяват една по-благоприятна алтернатива на по-тежките мерки, прилагани по-рано – ограничаване правото на придвижване, затваряне на обекти с обществено предназначение, затваряне на отделни бизнеси и пр., които се отразиха изключително негативно на икономиката, заетостта и доходите в България.
ОТ КНСБ категорично настояват в спешен порядък заповедта на министъра на здравеопазването от 3.11.2021 г. да бъде допълнена с клаузи, които уреждат осигуряването на безплатни антигенни тестове за работодатели и за работници, включително безплатното пробовземане на антигените тестове от лабораториите или на място в предприятието, когато във всеки един случай такова изискване произтича от законова разпоредба или от заповед на държавен орган с оглед упражняване на съответната професия.
Ваксинирането е доброволен акт и трябва да остане такъв. От нашата обща отговорност зависи дали ще спрем поредната ковид вълна, затова КНСБ настойчиво призовава работещите български граждани да се ваксинират.
Анкетно онлайн проучване на КНСБ, проведено от 29 октомври до 8 ноември 2021 г. сред 1115 председатели на синдикални организации, показа, че близо 50% от синдикалните лидери на КНСБ в предприятия в цялата страна са със завършен ваксинационен цикъл. Близо една четвърт от анкетираните, или 23,6%, са преболедували, без да правят по-нататъшни постъпки за допълнително ваксиниране. Не са се ваксинирали и не желаят да се ваксинират 15,8%. Планиращите ваксинация в бъдеще са 7,9%, а тези които заявяват, че са избрали да не се ваксинират по здравословни причина, са 3,7% от запитаните. Към настоящия момент зелен сертификат притежават 60 на сто от запитаните.


 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8387
GBP 2.4796 2.4887 2.2891
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив