25 Април 2024, 08:41 Днес (0) | Вчера (12)

КНСБ предлага създаване на Кодекс за държавната служба

11 Ноември 2015 11:20 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 11 ноември 2015, 09:41
КНСБ - пресцентър

КНСБ предлага изработване на Кодекс за държавната служба, който да урежда по еднакъв начин въпросите с работното време, отпуските, обезщетенията и заплащането на всички служители във ведомствата, финансирани от държавния бюджет

В момента служителите в различни администрации, които са назначени по закона за държавния служител, не получават добавка за прослужено време, за разлика от служителите на МВР, Министерството на отбраната и съдебната власт, коментира в интервю за "Дарик" вицепрезидентът на синдиката Чавдар Христов.

Той се обяви против премахването на този вид допълнително възнаграждение, както за сектор сигурност, така и за частния сектор. Според Христов правителството няма да се откаже от посягането върху добавката, в опит да намали разходите на бюджета.

У нас все още няма друг механизъм за увеличаване на заплатите, както в държавния, така и в частния сектор, освен чрез добавката за години натрупан опит, обясни Чавдар Христов. "механизмът на класа дава възможност поне с мъничко през някакви периоди от време поне с малко да се покачва възнаграждението. Вторият въпрос е следният - еднакво ли работят хората на една и съща длъжност, еднаква ли е производителността на труда им тогава, когато единият е работил години наред и е майстор, така да се каже, и другият, който току-що е започнал и тепърва му предстои да извърви път на овладяване на длъжността", каза той.

Според Христов изявленията на финансовия министър по тази тема са ясен знак за защитаване на интересите на бизнеса, а правителството ще направи нови опити да прокара идеята за орязване на добавката. "Те са плод на това, че сме финансово стиснати за гушата и отнякъде трябва да режем. Това също може да е писта, по която се върви, обаче може да си счупи крак някой, ако се пързаля по тази писта", каза той.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив