25 Април 2024, 01:06 Днес (0) | Вчера (12)

КНСБ сезира ДАНС и други институции за готвената сделка за "Доверие"

11 Юли 2013 15:37 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 11 юли 2013, 16:06
Булфото

Когато става дума за 2 милиарда лева, това очевидно трябва да е ясно, че е национален проблем, заяви президентът на синдиката Пламен Димитров

Ще сезирам днес четири институции. Подготвил съм писмо с нашите опасения до министър-председателя Орешарски, защото когато става дума за 2 милиарда лева, това очевидно трябва да е ясно, че е национален проблем. Това заяви по програма "Хоризонт" на БНР президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България Пламен Димитров.

Синдикатът предупреди вчера за непрозрачност в подготвяната сделка за купуване на мажоритания дял на най-голямата пенсионно-осигурителна компания у нас - "Доверие", която управлява близо 2 млрд. лева активи и средства на около милион и половина клиенти. 

Освен до министър-председателя, Димитров ще изпрати писмо и до Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за финансов надзор и Държавната агенция за национална сигурност, обяви той и заяви още веднъж: "Подобни сделки от такова естество няма как да не засягат и да не влияят, ако имат някакви други елементи, и националната сигурност".

Другата стъпка, която ще предприеме ръководството на синдикалната организация е да свика общо събрание на акционерите, на което да бъде поканен сегашният мажоритарен собственик на ПОК "Доверие" "Виена иншурънс груп" и да му бъде поискана информация за потенциалните кандидат-купувачи.

Макар че в миналото фондът многократно е сменял собственика си, сега условията са по-тревожни, коментира Димитров. "Седем пъти досега е сменян мажоритарният дял за тези близо 20 години (откакто е основана комапнията - бел. ред.), но, забележете, винаги е имало две предварителни условия налице - сделката е била прозрачна, с други думи цената на сделката почти винаги е била публично оповестявана, и то предварително, за да се види дали и доколко тя е свързана със справедливата пазарна цена. И на следващо място, даже може би най-важно като значение за осигурените лица - винаги се е появявал стратегически инвеститор, който е бил или от финансовия свят голям играч като "Дойче банк" или Европейската банка за развитие, които са били собственици на мажоритарния дял на "Доверие" във времето назад, или голям играч от осигурителния пазар, какъвто е в момента уважаваният собственик "Виена иншурънс груп".

Сега обаче сделката се случва, без да се обяви публичен търг и очевидно "Виена иншурънс груп" водят собствени преговори, коментира президентът на синдиката. Тези преговори по думите му са в рамките на закона, но по този начин миноритарните акционери, сред които и КНСБ, не получават информация за "стабилността и името, репутацията и опита на потенциалните купувачи в този пазар с оглед гарантираното на правата на осигурените лица, и от друга страна стойността на сделката".

Вторият тревожен знак е твърдението на "високопоставен служител на "Виена иншурънс груп" от преди няколко седмици пред австрийския печат, че се говори за цена на сделката в порядъка на 150 млн. евро, което "по всички пазарни оценки далеч надвишава пазарната цена на компанията и оттук вече идват въпросителните". "Когато някой е готов да даде доста повече за макар и най-голямата пенсионна компания, отколкото тя струва, няма как това да не буди безпокойство и да не си задаваме въпроса защо се случва това и какви са потенциалните намерения на тези кандидат-купувачи", коментира Пламен Димитров.

Той уточнява и че "не е ясно кой ще бъде точно кандидат-купувачът", но имената които се спрягат неофициално включително и от сегашния мажоритарен собственик, "вече нямат име във финансовия свят като осигурителни институции или като организации и структури, които са управлявали пенсионни или застрахователни дружества".

"Съгласно договора за управление със собственика VIG сме ограничени да коментираме покупко-продажбата на компанията, както и реакцията на акционерите", коментира пред Инсмаркет Даниела Петкова, председател на управителния съвет на ПОК "Доверие".

Според наши източници към момента нито в Комисията за финансов надзор, нито в антимонополната комисия е внесен официален документ за готвената сделка.

 

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив