28 Март 2024, 20:04 Днес (11) | Вчера (12)

КРИБ настоя да не се отлага за пореден път влизането на България в Шенген

22 Ноември 2022 17:10 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 22 ноември 2022, 16:58

Според индустриалците въпросът от технически се превръща в политически

Големите индустриални компании, които са членове на Управителния съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) в обръщение към изпълнителната и законодателната власт заявяват, че влизането на България в Шенген не следва да се отлага за пореден път. Това е записано в отворено писмо на индустриалците, разпространено от пресцентъра на Конфедерацията, предаде Нова телевизия. Бизнесът настоява за решителни действия "в оставащите дни и часове, за да бъдем приети в шенгенското пространство" и посочва, че всяко ново отлагане ще е пагубно и нанасящо огромни щети както върху индустрията и икономиката ни, така и върху обществения интерес на българите.
Според КРИБ България отдавна е изпълнила всички условия за приемането ни в Шенген, но въпросът от технически се превръща в политически. "Като представители на национално отговорния български бизнес смятаме, че влизането на България в Шенген е национална цел, която стои над партийните интереси. Считаме, че страната ни губи с всеки изминал ден възможностите за подобряване на инвестиционния климат и за привличане на инвестиции. Целият бизнес иска да се развива без транспортни формалности и усложнения и очаква да ползва икономическите облекчения от премахването на границите", пишат индустриалците.
Сред мерките, препоръчвани от индустриалците, е използването на института на реципрочността, "който включва приемането дори и на драстични ответни мерки към тези, които поставят България години наред в дискриминационно положение", като по-специално се визират "страни членки на ЕС с доказан двойствено дискриминационен подход към страната ни". Нека да наложим нашата позиция, че опазването на външните граници на Европейския съюз е обща отговорност на страните членки, призоват още индустриалците.
Парламентът прие декларация относно присъединяването на България към Шенгенското пространство на 17 ноември. В декларацията Народното събрание заявява пълна подкрепа за усилията на българското правителство да постигне решение на Съвета на ЕС за членство на България в Шенген до края на 2022 г. Депутатите се обръщат към парламентите на страните членки да подкрепят присъединяването на България към Шенгенското пространство, с което ще утвърдят принципите на равенство и недискриминация в Европейския съюз. Българският парламент призовава Съветът на ЕС да приеме решение за пълно прилагане на разпоредбите на правото от Шенген по отношение на България, с което да гарантира премахването на проверките по всички вътрешни граници на страната - сухопътни, въздушни и морски - от началото на 2023 г.
В текста се посочва още, че България е изпълнила критериите за присъединяване към Шенген още през 2011 г. и готовността й е потвърждавана многократно от Съвета на ЕС, Европейската комисия и Европейския парламент. Обръща се внимание на заключенията на мисията експерти на държавите членки под координация на ЕК тази година, която потвърди готовността на България да прилага успешно последните достижения на правото на Шенген. Подчертава се и значението на присъединяването към Шенгенското пространство за българските граждани, за бизнеса и за околната среда, с незабавен ефект върху облекчаването на граничните контролно-пропускателни пунктове с Гърция и Румъния и улеснени транспортни връзки за целия ЕС.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив