01 Май 2024, 18:12 Днес (0) | Вчера (13)

КРИБ настоява за изключения при допълнителното подоходно облагане с 15% за големите компании

12 Декември 2023 10:32 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 12 декември 2023, 10:40

Въвеждането на глобалния минимален данък ще доведе до допълнителна данъчна тежест за големите чуждестранни и национални компании, което ще отнеме конкурентните данъчни предимства на България, твърдят от работодателската организация

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) настоява за въвеждане на изключения от допълнителното подоходно облагане с 15% за големите компании, съобщи БНР.
В писмо до премиера Николай Денков от КРИБ се позовават на европейска директива, която позволява данъчни облекчения за съществена стопанска дейност в страните-членки на Европейския съюз.
Българският законопроект за корпоративното подоходно облагане, изготвен от Министерството на финансите и внесен от Министерския съвет, не предвижда въвеждане на изключения в определени случай, което крие риск от влошаване на инвестиционната среда, казват от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.
Въвеждането на глобалния минимален данък ще доведе до допълнителна данъчна тежест за големите чуждестранни и национални компании, което ще отнеме конкурентните данъчни предимства на България, твърдят от работодателската организация.
От КРИБ настояват за изключения за компании, които ще финансират изграждането на дълготрайни материални активи и развитието на местни кадри, както е записано в европейското законодателство.
Според представителите на работодателската организация, не е икономически целесъобразно България да въвежда норми, различни от практиките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и на Европейския съюз. Затова от бизнеса настояват изключението за съществена стопанска дейност, предвидено в европейската директива, да бъде въведено и в българския закон, който облага печалбите на фирмите. Според работодателите, изключението не би намалило значително очакваните приходи в бюджета.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 01 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив