15 Май 2024, 17:50 Днес (12) | Вчера (11)

КРС: БТК се опитва да забави реалната конкуренция в сектора

22 Ноември 2005 16:05 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

До ВАС БТК е подала жалба срешу решение на КРС за лицензиите от клас А

Жалбата, постъпила от БТК АД до Върховния административен съд /ВАС/ с искане за отмяна на решение на Комисията за регулиране на съобщенията /КРС/ за обявяване на класирането от търга за издаване на две лицензии от клас А по технологията "точка до много точки" е опит да бъде спряно или забавено навлизането на технологията "точка към много точки" на българския пазар, а съответно и да бъде забавена реалната конкуренция в сектора. Това се казва в становище на Комисията за регулиране на съобщенията /КРС/, цитирана от Econ.bg.
Изложените в жалбата мотиви нямат пряка връзка с процедурата и постигнатите резултати от проведените търгове. Проведените от КРС търгове бяха публични, прозрачни и открити, при известни условия, с които участниците бяха предварително запознати при закупуване на тръжната документация, посочват от комисията. Практиката на КРС до момента доказа, че търгът е най-публичната и прозрачна форма за придобиване на лицензионни права, при които се гарантират интересите на сектора, на държавата и на потребителя, уточняват от комисията.
От КРС припомнят, че по същата тръжна процедура жалбоподателят БТК АД участва в търг за лицензия за осъществяване на далекосъобщения чрез мобилни комуникации от трето поколение – UMTS, без да оспори по никакъв начин съответната процедура. Атакуваната пред ВАС процедура е идентична с тръжната процедура, при която БТК АД спечели в наддаването за лицензия за осъществяване на далекосъобщения по технологията "точка към много точки". КРС не е "принуждавала" никой да наддава в съответните тръжни процедури, да участва в тях, нито е поставяла ограничения за постигането на определени ценови нива, се казва още в становището.
Във връзка с допуснатото предварително изпълнение на обжалваното решение КРС взе решение да издаде лицензии на спечелилите търга за двете индивидуални лицензии от клас А – "Транс Телеком" ООД и "Кабелнет" ЕООД. Двете компании вече са заплатили достигната тръжна цена от 5 044 000 лв.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 15 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8116
GBP 2.4796 2.4887 2.2746
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив