20 Април 2024, 12:29 Днес (0) | Вчера (10)

КСНС се обедини около 5 точки за Близкия изток

09 Януари 2020 15:15 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 9 януари 2020, 12:59

Нужда е спешна деескалация на напрежението и въздържане от употреба на сила

"В съвременния глобализиран и взаимосвързан свят всеки акт на насилие и агресия има потенциал да предизвика последици с непредвидими характер и мащаб." Това се казва в изявление на президента Румен Радев, който свика Консултативния съвет по национална сигурност заради напрежението в Близкия изток. "КСНС изрази загриженост във връзка с развитието на ситуацията в Ирак и региона, като отчете необходимостта от спешна деескалация на напрежението и въздържане от употреба на сила. Участниците в Съвета се обединиха около позицията, че ескалация на кризата застрашава мира не само в регионален, но и в глобален мащаб. Съветът счита, че страните  трябва да избягват всякакви действия, водещи към ескалация, като същевременно положат допълнителни усилия за провеждане на ефективен диалог и намиране на мирен изход от ситуацията с дипломатически средства, както и за запазване на постигнатите договорености по ядреното споразумение с Иран", се казва още в позицията на държавния глава. Съветът се обединиява около 5 точки и препоръки:

- Да се поддържа национална позиция в контекста на усложнената среда на сигурност в Близкия изток с акцент върху необходимостта от деескалация на напрежението и разрешаване на кризата с използване на дипломатически средства. Позицията следва да бъде последователно отстоявана на всички нива в международен и съюзен формат.
- Службите за сигурност да осъществяват постоянен мониторинг на ситуацията и да анализират всички процеси с потенциал за генериране на рискове и заплахи за националната  сигурност.
- Министерството на външните работи да поддържа капацитет за постоянен контакт с българските граждани, намиращи се в зоните на напрежение, като при необходимост актуализира разработените препоръки за гарантиране на тяхната сигурност.
- Министерство на отбраната да предприеме необходимите мерки за осигуряване  безопасността на българските военнослужещи, участващи в мисии и операции зад граница.
-При промяна  на обстановката да се предприемат допълнителни мерки за защита на населението и обектите от критичната инфраструктура на страната.

В срещата при президента участваха председателят на парламента Цвета Караянчева, премиерът Бойко Борисов, вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов, министрите на вътрешните работи и на финансите, началникът на отбраната, ръководителите на специалните служби, както и представители на парламентарните партии.  

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив