14 Май 2024, 15:35 Днес (8) | Вчера (12)

КТ "Подкрепа" е срещу данъчното облагане на пенсиите и на лихвите по депозитите

09 Октомври 2012 15:27 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 9 октомври 2012, 15:42

Синдикатът против въвеждане на минимални заплати по региони

Очакваните приходи в консолидирания бюджет са силно надценени и неизпълними и поради това изразяваме загриженост, че през второто полугодие вероятно ще се наложи да се търсят нови и допълнителни приходоизточници, за да се покрият предвидените разходи. Това обяви КТ "Подкрепа" в своя позиция по проектобюджетните закони за 2013 г. Конфедерацията за   пореден път предупреждава, че категорично няма да приеме въвеждането на данъчно облагане на пенсиите и на лихвите по депозитите в банките, както и „евентуални посегателства върху "Сребърния фонд", въвеждането на минимални заплати по региони и други подобни необмислени и вредни за доходите на хората идеи“.
С проектобюджет - 2013 е пропусната възможността за въвеждане на мерки, предложени от синдикатите и договорени в НСТС, които ще донесат допълнителни приходи и ще спестят значими неефективни разходи, коментират синдикалистите. Като пример за това могат да бъдат посочени криминализирането на умишленото укриване на осигурителните вноски и усъвършенстване на експертизата на работоспособността (ЛКК и ТЕЛК), посочват те.
От КТ "Подкрепа" отбелязват, че не е продължено развитието на пенсионната реформа, в това число най-вече в раздела й, касаещ допълнителното задължително пенсионно осигуряване в универсалните пенсионни фондове. Експертите на центрлалата предлагат две стъпки – средствата, постъпващи в универсалните фондове на допълнителното задължително пенсионно осигуряване, да бъдат пренасочени към солидарната система, както и премахване на максималния осигурителен доход.
По отношение на предвижданите политики в отделните социални сфери КТ "Подкрепа" категорично не приема предложения механизъм за диференцирано актуализиране на пенсиите от 1 април 2013 г. с различен процент, в зависимост от годината на тяхното отпускане. „Недопустимо е пенсиите, изчислени по единна законова формула, с един и същи индивидуален коефициент и еднакъв осигурителен стаж, да се променят с различен процент, зависещ от годината на отпускане и от конюнктурните съображения на едно или друго правителство“, коментират от синдиката. „Обявеното от правителството компенсиране на пенсиите с натрупаната за изминалите близо 4 години инфлация няма да компенсира на пенсионерите нито студа, нито глада, нито натрупаните значими сметки за вода, ток и топлоенергия през този период. Не могат да бъдат компенсирани и мизерните доходи на недочакалите настоящото увеличение близо 300 хил. възрастни хора.“
"Подкрепа" настоява за преизчисляване (осъвременяване) от 1 април 2013 г. по единната законова формула (чл. 70 от КСО) на всички пенсии, отпуснати до края на настоящата година с актуалния среден осигурителен доход за 2012 г.
Синдикатът не приема и идеята да индексират пенсиите по хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ) за разглеждания период, която е по-ниска от официалната за страната, и  настоява при пенсиите да се използва или официалната инфлация (индекса на потребителските цени), или индексът на цените, измерен чрез малката по състав потребителска кошница, който е най-висок (около 13%), но който много по-точно отчита потреблението на възрастните хора.
"Подкрепа" оценява негативно намеренията на правителството да се откаже от предизборния ангажимент на ГЕРБ (отразен и в чл. 84 от КСО) да увеличи етапно от 1 януари 2013 г. т.нар. вдовишка добавка от 26.5% на 30%, от 1.1.2014 - на 35% и от 1.1.2015 - на 40%. Не се  приема и замразяването на обезщетенията и помощите при бременност, раждане и при отглеждането на деца Синдикатът настоява за възстановяване на необлагаемия минимум и на семейното подоходно облагане в рамките на съществуващия плосък данък, увеличаване на минималния размер на обезщетението за безработица, което да се определи от началото на годината в размер на 60% от новата минимална заплата - 310 лв., увеличаване на минималната работна заплата от 1.1.2013 г. на 310 лв., и в средата на годината ново етапно увеличаване от 310 на 330 лв.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 13 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8144
GBP 2.4796 2.4887 2.2727
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив