28 Март 2024, 12:35 Днес (6) | Вчера (12)

КФН е подала сигнал до главния прокурор срещу Симеон Дянков и Трайчо Трайков

13 Септември 2013 08:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 13 септември 2013, 08:51

Българите не вярват на повечето влиятелни български предприемачи, обяви Стоян Мавродиев

Комисията за финансов надзор е подала сигнал до главния прокурор срещу бившите министри на финансите и енергетиката Симеон Дянков и Трайчо Трайков, както и срещу инвестиционното дружество „Булброкърс” ЕАД. Това обяви председателят на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев в интервю за австрийския вестник Der Standard. Мавродиев е категоричен, че интересите на България са били накърнени при приватизационна сделка, при която загубите за държавата възлизат на около 87 млн. лв. (еквивалентни на 44.41 млн. евро).

"През 2011 г., българското правителство реши да продаде оставащия държавен дял от 33 на сто от енергоразпределителното дружество EVN. В резултат на манипулации на борсата, българското правителство не успя да постигне реалната пазарна цена, а по-ниска. Републиканският бюджет очевидно беше ощетен. Сега Главната прокуратура следва да реши дали да проведе досъдебно производство. Разбира се, нашите правни действия не са насочени срещу EVN, като купувач. Те са предприети в интерес на дружеството и неговите акционери."

Според Мавродиев българите не вярват на повечето влиятелни български предприемачи, защото смятат, че са забогатяли по непочтен начин.

Надзорникът хвали финансовия сектор в България с изградената прозрачност и посочва, че банковият сектор у нас в доста добро състояние.

Относно коментираната предстояща продажба на ПОК "Доверие" председателят на КФН подчертава: "Няма да правим никакви компромиси относно надеждността на инвеститора, ще направим преглед на източниците на приходи на „Юнайтед Кепитъл”, легитимността на техните финансови средства, техния опит и реалната структура на собствеността им. Може да бъде опасно за цялата финансова система, ако одобрим сделка за продажба, без да знаем кой всъщност е собственик на тази компания. Става дума за 1.25 милиона български граждани, които са осигурени в "Доверие" и около два милиарда лева депозити", посочва Мавродиев и допълвя, че КФН ще каже "не" на продажбата на този пенсионен фонд, ако имаме дори един процент съмнение по отношение на купувача.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив