25 Април 2024, 14:24 Днес (10) | Вчера (12)

КФН забрани на българския клон на "Чертасиг" да сключва застраховки

02 Март 2020 17:14 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 2 март 2020, 17:27
КФН

Румънският орган за финансов надзор дава разяснение по създалата се ситуация

След отнемането на лиценза на румънската застрахователна компания "Чертасиг - Застрахователно и Презастрахователно Дружество АД – Клон България" Комисията за финансов надзор (КФН) наложи забрана и на клона в България да сключва нови договори. Решението е взето на заседание на КФН от днес.

Припомняме, ИНСМАРКЕТ писа, че на 20.02.2020 г. КФН съобщи, че Органът за финансов надзор на Република Румъния е отнел лиценза на румънския застраховател "Чертасиг - Застрахователно и Презастрахователно Дружество" АД на свое заседание, проведено на 19.02.2020 г. Следвайки чл. 592, ал. 2 от Кодекса за застраховането и след получено на 26.02.2020 г. уведомление от Органа за финансов надзор на Република Румъния за конкретните последици, произтичащи от решението за отнемане на лиценза на румънския застраховател и за публикуването му в Официалния вестник на Република Румъния от същата дата, КФН наложи забрана за сключването на нови застрахователни и презастрахователни договори, удължаване срока на сключени договори, увеличаването на застрахователни суми и разширяването на покритието по тях от застрахователя чрез клона му в България "Чертасиг - Застрахователно и Презастрахователно Дружество АД – Клон България" КЧТ. 
В уведомлението си Органът за финансов надзор на Република Румъния отговаря и на допълнително поставени въпроси от КФН във връзка с приложимото румънско законодателство и дава следните разяснения:

По отношение на сумите, платими от румънския Гаранционен фонд за застраховане:

Сумите не могат да надхвърлят прага, предвиден в закона, т.е. 450 000 румънски леи  (183 439.12 лева по курса на БНБ) на кредитор по застрахователно вземане, без значение броя на полиците (чл. 15, ал. 2 на румънския Закон №231/2015 относно Гаранционния фонд за застраховане – "Плащане от Фонда на тези застрахователни претенции, установени безспорно, окончателно и подлежащи на изпълнение, ще се извършва в рамките на ниво на покритие от 450 000 румънски леи по отношение кредитор по застрахователно правоотношение на несъстоятелния застраховател.").

По отношение на валидността на застрахователните полици:

Застрахователните договори, сключени с "Чертасиг - Застрахователно и Презастрахователно дружество" АД, продължават да са валидни и след 20.02.2020 г. (датата на отнемане на лиценза на дружеството) до влизане в сила на съдебното решение за откриване на производство по несъстоятелност или до една от следните дати – дата на изтичане на договора или датата на прекратяването му от страна на застраховащия чрез едностранно уведомление, адресирано до застрахователната компания. В 90-дневен срок от влизане в сила на съдебното решение за откриване на производство по несъстоятелност всички застрахователни договори, сключени със "Чертасиг - Застрахователно и Презастрахователно дружество" АД, се считат за автоматично прекратени. 

По отношение на предявяването на претенциите:

Всяко лице, което има застрахователна претенция срещу дружеството, в случай на настъпване на събитие по рискове, покрити от валидна застрахователна полица, в периода между датата на отнемане на лиценза и прекратяването на застрахователните договори, има право да изиска завеждане на претенция към застрахователното дружество, а именно към "Чертасиг - Застрахователно и Презастрахователно дружество" АД.

КФН своевременно ще информира обществото във връзка с откриването на производство по несъстоятелност на "Чертасиг - Застрахователно и Презастрахователно Дружество" АД, Република Румъния, и всички последващи мерки спрямо застрахователя и клона му у нас. Актуална информация може да бъде получена и чрез информационния център на Комисията: 0800 40 444 (безплатен телефонен номер).

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив