29 Март 2024, 17:22 Днес (12) | Вчера (11)

КФН и БАЛИП предупреждават, че от днес има ограничения при договорите за разлика

01 Август 2018 15:35 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 1 август 2018, 15:38
КФН

Ограниченията са тримесечни

Във връзка с влизането в сила от 1 август 2018 година на ограничения относно условията за търговия с договори за разлика приложими към непрофесионални инвеститори в ЕС, от Комисията за финансов надзор (КФН) и Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП) напомнят, че Европейският орган за ценни книжа и пазари (ESMA), възползвайки се от правото си да наложи мерки по чл. 40 от Регламент (ЕС) 600/2014 (MiFIR), въвежда тримесечни ограничения относно условията за търговия с договори за разлика с цел осигуряване на защита на непрофесионалните клиенти в ЕС.
Наложените временни мерки от ESMA не представляват забрана за търговия с договори за разлика, а въвеждане на конкретни изисквания, свързани с максимални нива на ливъридж при отваряне на позиции; нива на служебно закриване на позиции по клиентска сметка, при недостиг на маржин; защита при отрицателен баланс по клиентска сметка; забрана за използване на стимули и въвеждането на стандартизирано и ефективно специфично за посредника предупреждение за риск и включването на информация за загубите на непрофесионални клиенти.

Конкретно, мерките на ESMA се изразяват в следното:
1.    Установяване на максимални нива на ливъридж при отварянето на позиция от непрофесионален инвеститор от 30:1 до 2:1, в зависимост от  характера на базовия актив:
        30:1 за основните валутни двойки;
        20:1 за останалите валутни двойки, злато и основни индекси;
        10:1 за стоки различни от злато и останалите индекси;
        5:1 за конкретни капиталови инструменти и други референтни стойности;

§  2:1 за криптовалути.
    Прилагане на единно правило за закриване на позиции в договори за разлика при недостиг на маржин. Тази мярка ще стандартизира  процента, при който ще се закриват изцяло или частично откритите позициите в договори за разлики на непрофесионални клиенти. Определеният стандартизиран процент е е 50% от изисквания първоначален маржин на ниво сметка. .

3.    Въвеждане на защита при отрицателен баланс по сметка. Това ще определи цялостен гарантиран лимит на загубите на непрофесионалните клиенти. Максималните загуби на инвеститора от търгуването с договори за разлики, включително всички свързани разходи, са ограничени до общите средства, свързани с търгуването с договори за разлики и намиращи се в сметката на инвеститора за търговия с договори за разлики.

4.    Забрана за предлагането на парични и определени видове непарични облаги при търговия с договори за разлики, включително т.нар. "бонуси за търговия";

5.    Въвеждане на стандартизирано и ефективно, специфично за посредника предупреждение за риск, съдържащо включително и информация за процента на загубите по сметките на непрофесионалните клиенти на инвестиционния посредник.

КФН и БАЛИП  предупреждават инвеститорите, че наложените от ESMA тримесечни ограничения относно условията за търговия с договори за разлика са задължителни за всички лица, притежаващи лиценз за извършване на дейност като инвестиционен посредник на територията на ЕС и тяхното неприлагане по отношение на клиенти, категоризирани като непрофесионални, представлява нарушение на националното и общностното законодателство, регулиращо пазарите на финансови инструменти.

Сигнали за подобни действия следва да се подават в КФН.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 29 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8091
GBP 2.4796 2.4887 2.2872
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив