29 Март 2024, 11:33 Днес (4) | Вчера (11)

КФН издаде указания за прелицензиране на здравните компании

11 Април 2013 17:13 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 11 април 2013, 17:24
thinkstockphotos.com

До 7 август дружествата трябва да са привели дейността си според Кодекса за застраховане

Комисията за финансов надзор (КФН) издаде указанията във връзка с разпоредби на Закона за здравното осигуряване. От надзорната институция посочват, че здравноосигурителните дружества имат една година, за да приведат дейността си  в съответствие с Кодекса за застраховането.

Компаниите могат да избират между няколко варианта. Ако поискат процедура за прелицензиране, вписаният капитал трябва да бъде не по-малък от минималния гаранционен капитал – 4,6 млн. лева. Капиталът трябва да бъде изцяло записан и внесен към датата на подаване на заявление за подаване на лиценз.

Указанията на КФН съдържат и насоки за техническите резерви на дружествата, изисквания към членовете на управителните и контролни органи.

Освен това здравноосигурителните дружества трябва да създадат специализирана служба за вътрешен контрол, да изградят вътрешна организация за избягване на конфликти на интереси, както и да поверят актюерското си обслужване на отговорен актюер според КЗ.

Здравноосигурителните дружества трябва да приемат управленска и организационна структура на застрахователя или презастрахователя, правила за организация на оперативния контрол, програма за дейността, политика за възнагражденията, вътрешни правила.

Крайният срок за привеждане в съответствие на здравноосигурителните дружества с изискванията на КЗ изтича на 7.08.2013 г., като към тази дата трябва да бъдат представени всички доказателства за привеждането на дейността в съответствие с КЗ.

В случай, че здравноосигурителното дружество иска да получи лиценз и за други видове застраховки, се дължи установената такса за всеки следващ вид застраховка в размера по тарифата за таксите, събирани от Комисията за финансов надзор.

Част от българските здравни дружества вече са подали документи за прелицензиране, а други, които са част от холдинги - за вливане в застрахователните компании, принадлежащи към голямата финансова структура. Има и такива, които обмислят излизане от този пазар. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив