19 Март 2024, 12:44 Днес (5) | Вчера (10)

КФН излезе с указания за застрахователите при Brexit без споразумение

16 Октомври 2019 09:16 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 16 октомври 2019, 09:24

Застрахователите от Великобритания не се освобождават от задълженията си по вече сключените договори, а договорите запазват действието си за страните, между които са сключени

Комисията за финансов надзор (КФН) прие указания за прилагането на Кодекса за застраховането при оттегляне на Обединеното кралство от Европейския съюз без споразумение. В документа е посочена, че в случай на Brexit без споразумение застрахователите и застрахователните посредници със седалище в Обединеното кралство ще бъдат разглеждани като предприятия със седалище в трета държава и за тях ще се прилагат разпоредбите за регулация и надзор по отношение на предприятия от трета държава.
Българското законодателство не предвижда прекратяването на застрахователни договори, сключени със застрахователи със седалище в Обединеното кралство преди датата на оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС.
Застрахователите от Великобритания не се освобождават от задълженията си по вече сключените договори, а договорите запазват действието си за страните, между които са сключени, за срока, за който са сключени, освен ако застрахователният портфейл на застрахователя бъде прехвърлен на друг застраховател или ако застрахователният договор бъде прекратен въз основа на някое от основанията, предвидени в приложимото право.
За застрахователните предприятия със седалище в Обединеното кралство, които до датата на Brexit са извършвали дейност при условията на свободата на предоставяне на услуги или правото на установяване у нас, след датата на оттеглянето няма да имат право да извършват дейност при същите условия. След оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС без споразумение застрахователите със седалище в Обединеното кралство ще се разглеждат като застрахователи с отнети лицензи и по отношение на тях ще действа забрана за сключване на нови застрахователни договори, за предлагане на нови условия по тях, както и за изменение на условията по тях, включително за удължаване на срока, промяна на застрахователната сума или на покритието.
В случай на извършване на застрахователни дейности, различни от уреждане на претенции, от застрахователни предприятия със седалище в Обединеното кралство или от застрахователни посредници, осъществяващи застрахователни дейности за сметка на такива застрахователи, след датата на оттегляне на Обединеното кралство от ЕС без споразумение, за същите ще се прилагат разпоредбите на Кодекса на застраховането (чл. 635, ал. 1), предвиждащи отговорност за допускане или извършване на застрахователна дейност без лиценз.
Ако има застрахователи със седалище във Великобритания, които имат намерение да извършват застрахователна дейност на територията на България след Brexit без споразумение, ще имат право да извършват застрахователна дейност у нас чрез клон, регистриран по Търговския закон, след получаване на лиценз от КФН.
Регистрираните у нас дъщерни дружества на предприятия със седалище в Обединеното кралство ще бъдат третирани като предприятия от други трети държави.
С указанията КФН регламентира и случаите на прехвърляне на застрахователни портфейли на застрахователи със седалище в Обединеното кралство в застрахователни дружества със седалище в друга държава членка на ЕС.

Междувременно стана ясно, че преговорите между Европейския съюз и Великобритания за Брекзит са продължили през цялата нощ, но не е постигнат пробив, предаде АП. Двете страни ще търсят компромис и днес, в навечерието на срещата на върха на ЕС утре и вдругиден. Лидерите от ЕС се събират утре - само две седмици преди планираното излизане на Великобритания от съюза на 31 октомври.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7956
GBP 2.4796 2.4887 2.2899
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив