08 Май 2024, 16:54 Днес (9) | Вчера (11)

КФН обяви списък на дружества, които нямат лиценз за ИП или УД

21 Ноември 2016 10:27 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 21 ноември 2016, 09:34
КФН

От Надзора предупредиха потенциалните инвеститори, че могат да бъдат измамени

Комисията за финансов надзор оповести списък на дружества, които не са лицензирани и нямат право да работят като инвестиционни посредници или управляващи дружества. В списъка са включени 52 дружества. Така КФН предупреждава потенциалните инвеститори и всички заинтересовани лица за юридическите субекти, които нямат право да предоставят у нас инвестиционни услуги и да извършват инвестиционни дейности, сред които са приемане и предаване на нареждания на клиенти за сключване на сделки с финансови инструменти, сключване на сделки с финансови инструменти от името и за сметка на клиенти, предоставяне на инвестиционни консултации, управлението на портфейли, включително чрез електронни платформи за търговия.

Предоставените финансови инструменти и парични средства от инвеститорите на дружества, които не са лицензирани и съответно контролирани от КФН, не са гарантирани от Фонда за компенсиране на инвеститорите (ФКИ). ОТ КФН посочват, че инвеститорите могат да бъдат измамени при сключване на договори за предоставяне на инвестиционни услуги и подаване на нареждания за сключване на сделки с финансови инструменти.

За да защитят интереса си гражданите, които желаят да инвестират във финансови инструменти и парични средства чрез сключване на сделки или посредством доверително управление, е необходимо първо да проверят дали съответното дружество е лицензирано и има право, съгласно издадения лиценз да предоставя съответната услуга на клиенти, съветват от надзорната институция.

Дружества,  лицензирани като инвестиционни посредници в държави извън Европейския съюз, не могат да предоставят инвестиционни услуги на територията на България, без да имат издаден лиценз от КФН за това и без да бъдат вписани във водения от КФН регистър.

Списъкът с 52-те дружества може да бъде видят ТУК.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 08 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8166
GBP 2.4796 2.4887 2.2793
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив