28 Март 2024, 12:20 Днес (6) | Вчера (12)

КФН одобри промени в наредбата за активите и пасивите на пенсионните дружества

25 Октомври 2018 09:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 24 октомври 2018, 17:20

До 7 ноември дружествата имат време да правят бележки по законопроекта

Комисията за финансов надзор прие на първо гласуване промени в Наредбата за начина и реда за оценка на активите и пасивите на фондовете за допълнително пенсионно осигуряване и на пенсионноосигурителното дружество, на стойността на нетните активи на фонда, за изчисляване и обявяване на стойността на един дял и за изискванията към воденето на индивидуалните партиди.
С проекта  се уреждат начините за оценка на предвидените в Кодекса за социално осигуряване (КСО) нови финансови инструменти. Също така са усъвършенствани начините за оценка на дълговите ценни книжа, акциите и правата, като се предвижда тяхната оценка да се извършва съобразно принципите в Международните счетоводни стандарти. Не се използват количествени прагове за обема на търгуваните инструменти, предвид специфичните характеристики на отделните пазари, които макар и различни един от друг изпълняват изискванията за активен пазар. Тъй като оценката на активите на фондовете за допълнително пенсионно осигуряване се извършва всеки работен ден, а активността на пазара следва да се оценява през продължителен период от време от гледна точка на нейната честота и обем, е заложен тримесечен период от датата на оценката с оглед обективна преценка изпълнени ли са критериите за активен пазар, се казва в мотивите към законопроекта. Ако не са изпълнени условията за наличие на активен пазар, както и понастоящем оценката ще се извършва въз основа на методите, предвидени в правилата за оценка на активите.

С предложените промени изрично се регламентира и начинът за извършване на оценка, когато финансови активи на пенсионноосигурителното дружество или на фонда за допълнително пенсионно осигуряване са приети за търговия на повече от един регулиран пазар. В този случай последващата оценка се извършва, като се използват данни от пазара, на който са сключени сделки с най-голям обем на съответния финансов актив през предходния работен ден. Това обезпечава максимална надеждност на данните, използвани за оценката.

Въведено е задължение за пенсионноосигурителното дружество да извършва периодична съпоставка на доходността от всеки отделен инвестиционен имот, притежаван от съответния фонд за допълнително пенсионно осигуряване, с постигнатата доходност при управлението на фонда. Начинът за определяне на доходността от инвестиционния имот включва изчисляване на съотношение между нетните приходи (разходи) на фонда от съответния имот за периода на изчисляване и балансовата стойност на инвестиционния имот към края на деня, предхождащ периода на изчисляване, като при изчисляването на нетните приходи (разходи) се вземат предвид само разходите за сметка на фонда. По отношение на изчисляването на доходността на пенсионния фонд се следва възприетият в нормативната уредба подход това да се извършва посредством съпоставката между стойността на един дял на фонда в началото и в края на периода. С цел обезпечаване на текущия надзор за спазване на задължението за съпоставка на доходността от инвестиционните имоти от пенсионноосигурителните дружества се предвижда документиране на нейното извършване с протокол и представянето му пред надзорния орган.

Във връзка с резултатите от прегледа на активите на пенсионните фондове към 30.06.2016 г. и проверката на активите към 31.12.2016 г. (прегледа и проверката на активите) в проекта на наредбата е въведено задължение за пенсионноосигурителните дружества при оценка на дългови ценни книжа по метода на дисконтираните парични потоци да представят заедно информацията за ежедневната оценка на активите и справка по утвърден с наредбата образец за компонентите на рисковата премия. По този начин  се дава възможност за своевременна проверка в хода на текущия надзор на направените от пенсионноосигурителните допускания относно кредитния риск, свързан със съответния инструмент, и се стимулира максимално обективно определяне на справедливата му стойност, се казва още в мотивите.
Като последващо действие от прегледа и проверката на активите на пенсионните фондове се завишават изискванията към независимите оценители като се предвижда тези лица да имат най-малко 5 години професионален опит при оценяване на съответния вид инвестиционен имот, да не са с отнемана правоспособност през последните 5 години преди датата на оценката и да не са извършвали нарушения по Закона за независимите оценители. Въведени са изисквания за ротация на независимите оценители и по-стриктни правила за избягване на конфликт на интереси. В наредбата е заложена оценъчна йерархия при методиката на оценяване на инвестиционните имоти от независимите оценители и се създава задължение за представяне на обосновката относно избора на метод. По този начин се осигурява по-прецизно определяне на стойността на инвестиционните имоти и се обезпечава осъществявания надзор над оценките.

С оглед намаляване на административната тежест се отменя одобряването от страна на надзорния орган на правилата за оценка на активите и пасивите на пенсионноосигурителните дружества и управляваните от тях фондове.

Бележки и предложения по проекта могат да бъдат представени в 14-дневен срок, до 07.11.2018 г. включително.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив