06 Май 2024, 20:08 Днес (0) | Вчера (1)

КФН организира конференция заради методологията на предстоящите стрес тестове

29 Юни 2016 16:14 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 29 юни 2016, 17:25
thinkstockphotos.com

Днес бе представена методологията за прегледа на активите на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване

Двудневна конференция за прегледите на активите на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване и на балансите на застрахователните дружества започна днес в София. Организатор е Комисията за финансов надзор (КФН), съвместно с Българската CFA Асоциация.
Днес бе представена методологията за прегледа на активите на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, която е изработена от независимия външен консултант, избран за прегледа – консорциум Earnst & Young.
В двудневния форум участват представители на Управляващия комитет, който ръководи провеждането на прегледа, на независимия външен консултант, избран за прегледа, както и членовете на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО) – днес, и на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) – утре. На 30 юни конференцията продължава с представяне на методологията за прегледа на балансите на застрахователните дружества.
Припомняме, на 26 февруари ЕК побликува Доклад за България за 2016 г., в който оцени напредъка на страната при изпълнението на специфичните препоръки, одобрени от Съвета през юли 2015 г. Анализът на ЕК посочи, че у нас има прекомерни макроикономически дисбаланси и като част от специфичната препоръка изиска преглед на портфейлите на пенсионните фондове. През май КФН публикува на своя сайт документите, свързани с методологията за прегледа на активите на пенсионните фондове и на застрахователните компании. Днес представители на E&Y преведоха аудиторията през различните стъпки на тази методология.
Основните цели на прегледа на пенсионните фондове са: проверка дали са налични активите на пенсионните фондове, съхранявани от банките-попечители; оценка на активите в портфейлите на пенсионните фондове; оценка на това, доколко принципите за признаване и оценка на активите в портфейлите на пенсионните фондове са подходящи съобразно с разпоредбите на приложимата правна рамка; преглед на рисковете на пенсионните фондове в съответствие с разпоредбите на приложимата нормативна уредба и по-нататъшно идентифициране на основните рискове, които не са обхванати или не са обхванати изцяло от нормативната уредба; осигуряване на по-добра представа и повишаване на осведомеността относно рисковете и уязвимостите на сектора на пенсионните фондове, включително вероятност за потенциално "заразяване" на останалата част от финансовия сектор и реалната икономика.
Ще бъдат обследвани 4 основни сфери: основните работни процеси, свързани с активите на пенсионните фондове; оценка на активите; идентифициране на ресковете; идентифициране на свързаните лица. Рисковете са разделени на две: покрити от обхвана на действащото законодателство и такива, които не са обхванати от него.

Акумулираните нетни активи в системата на допълнителното пенсионно осигуряване към 31.12.2015 г. се равняват на 9 337 982 хил. лв. Първите четири компании държат малко над 75% от пазара по размер на нетните активи. 4 386 863 лица се осигуряват в  четирите вида пенсионни към края на 2015 г.

Прегледът започна на 15 юли 2016 г.
Предстои да бъдат проверени 81 поднадзорни на КФН лица. Окончателният обобщаващ работен вариант на доклада трябва да е готов към 30 септември т.г., а финалният доклад трябва да бъде предаден на КФН на 14 октомври 2016 г.
Провеждането на такъв преглед, който обхваща 100% от банките, пенсионните и застрахователните дружества, се осъществява за първи път в Европейския съюз.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив