24 Април 2024, 16:45 Днес (11) | Вчера (6)

КФН поиска намаесата на Комисията за защита на потребителите в закона

14 Август 2003 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

За първи път в животозастраховането се наблюдава увеличаване на пазарна концентрация

14 АКТА за административни нарушения по Закона за застраховането издаде управление Застрахователен надзор към КФН. Това става ясно от отчета за дейността на надзора за периода март-юни т. г. Извършени са и две проверки на място в Гаранционен фонд задължително застраховане и в ЗК Юпитер. През периода са постъпили общо 332 жалби срещу застрахователи, от които 176 са разгледани, а 156 се проучват. Тези дни Румен Гълъбинов, зам.-председател на КФН, се обърна към Комисията за защита на потребителите с искане да предложат система за по-добра защита на гражданите при ползване на застрахователни услуги. Тези предложения трябва да залегнат при предстоящите поправки в Закона за застраховането /ЗЗ/. Сегашният вариант предвижда създаването на помирителна комисия към Асоциацията на българските застрахователи, която да позволява извънсъдебни споразумения. Срокът, в който тя трябваше да бъде създадена, отдавна изтече.
За периода са извършени и 31 проверки на годишни финансови отчети на застрахователите за 2002 г. и 31 проверки на отчети за първото тримесечие на т. г. Проверени за м. г. са здравноосигурителни дружества Доверие, Закрила и ДЗИ. Предприети са мерки за отстраняване на несъответствията в организацията и дейността на дружествата със Закона за здравното осигуряване. През периода е извършена проверка на годишните финансови отчети за 2002 г. на 11 застрахователи в ликвидация.
Наблюдава се намаление на дела на премийния приход на основната застраховка Живот /от 64.03% на 56.26%/, става ясно от отчета. Това е за сметка на увеличението на дяловете на Допълнителна застраховка и на застраховката Живот, свързана с инвестиционен фонд. В определена степен тази промяна също се дължи на приетите изменения в данъчното законодателство, влезли в сила от 1 януари т. г.
Основното изменение в структурата на изплатените обезщетения и суми в животозастраховането е скокообразното увеличаване на дела на Женитбена и детска застраховка от 11.38 до 24.25% поради специфичната срочност на основната част от договорите по тази застраховка.
Затвърждава се обаче тенденцията на стабилно динамично развитие на пазара на общото застраховане. Това се вижда от темпа на прираст в премийния приход. При изплатените обезщетения се наблюдава значително увеличение на дела на застраховките на МПС /с 2.71 процентни пункта/ до 80.52%, пише още в отчета. Това не може да бъде оценено позитивно, тъй като е доказателство за увеличената щетимост по водещите застраховки в бранша, която води до влошаване на застрахователно-техническите им резултати, е констатацията на надзора. Това според тях трябва да бъде компенсирано с положителните резултати по останалите общи застраховки. Продължава тенденцията на пазарна деконцентрация.
За първи път от много години в животозастраховането се наблюдава увеличаване на пазарната концентрация. Сумарният дял на трите най-големи дружества се повиши от 60.44 на 64.96%, което е доказателство за тяхната нараснала активност в сравнение с по-малките животозастрахователи. Изплатените обезщетения и суми отбелязват изпреварващ темп на прираст спрямо премийния приход, увеличавайки се от 14.1 млн. лв. на 17.1 млн. лв. Това според надзора се дължи основно на изплатените суми по откупи през януари 2003 г. по краткосрочни застраховки, сключени през декември 2002 г.
ПАЗАРЪТ по доброволно здравно осигуряване е в съвсем начален стадий на своето формиране. През първото шестмесечие на 2003 г. премиен приход в размер на 2 479 хил. лв. при изплатени претенции за 734 хил. лв. са реализирали само двете действащи от предходната година дружества /ОЗОФ Доверие и БЗОК Закрила/, докато лицензираните в края на февруари т. г. здравноосигурителни дружества на ДЗИ и Булстрад тепърва разгръщат дейност по набиране на клиенти

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив