20 Април 2024, 09:00 Днес (0) | Вчера (10)

КФН прие стратегия за финансовите иновации в небанковия финансов сектор

21 Юли 2021 09:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 21 юли 2021, 08:16
КФН

Документът обхваща периода 2021 г. - 2024 г.

Комисията за финансов надзор (КФН) прие стратегия за наблюдение на финансовите иновации в небанковия финансов сектор за периода 2021 г. - 2024 г. Предвидено е наблюдение на  финансовите иновации, активно консултиране на процесите по предоставяне електронен достъп до финансовите услуги за потребителите и бизнеса, намаляване на оперативните разходи и увеличаване на конкурентноспособността на небанковия финансов сектор чрез намаляване на бариерите за влизане на пазара и балансиране на установената нужда от сигурност и защита на данните, както и възможността за споделяне и прозрачност на данните.
Стратегията на КФН посочва основните подходи за действие – мониторинг на развитието на FinTech, оценка на възможните рискове за пазара и за потребителите и потенциални действия и мерки с оглед минимизирането им за извличане на максимални ползи от растящия интерес към финансовите иновативни продукти и/или технологии в услуга на потребителя при спазване на регулаторните изисквания.
Предизвикателство пред КФН е изграждането на регулаторни правила, политики и насоки, които да уреждат режима на предоставяне на иновативни продукти и услуги, наблюдение на прилагани технологични решения в небанковия финансов сектор, предприемане на мерки за намаляване на рисковете, свързани с тяхното прилагане.
Предизвикателство пред регулаторите ще бъде и надзорът върху криптоактивите, чието разпространение се развива с бързи темпове. В началото на 2021 г. съществуват над 4000 вида криптоактиви, което представлява сериозно увеличение от създадените дигитални монети през 2013 г. Всъщност се смята, че топ 20 на криптоактивите представляват близо 90 процента от общия пазар.
КФН ще се концентрира в четири области на действие във връзка със специфичните задачи за разрешаване, които са залегнали пред регулатора:
-    Анализ на необходимостта от въвеждане на изисквания за лицензионен или регистрационен режим на лица, предлагащи финансови иновативни продукти и/или услуги и технологии на небанковия финансов сектор, както и разработване на конкретни изисквания;
-    Анализ на необходимостта от регулаторна рамка във връзка с аутсорсинг услуги, в т.ч. облачните услуги и предприемане на съответни регулаторни мерки с оглед осигуряване на сигурност, стабилност на пазара на финансови услуги и защита на потребителите на финансови услуги;
-    Развитие на действащия innovation hub;
-    Проследяване развитието на sandbox режимите и очертаване на последващи действия във връзка с възможното му имплементиране от страна на регулатора.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив