20 Април 2024, 02:03 Днес (0) | Вчера (10)

КФН публикува предложенията си за изменения в Кодекса за социално осигуряване

20 Февруари 2015 14:44 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 20 февруари 2015, 14:45
thinkstockphotos.com

Основната промяна е въвеждането на мултифондовете

На заседанието на Комисията по бюджет и финанси (КБФ) към Народното събрание на Република България, проведено на 19 февруари 2015 г., ръководството на Комисията за финансов надзор (КФН) представи презентация с предложения за изменения в Кодекса за социално осигуряване. Презентацията беше предоставена на всички народни представители от КБФ.

Основните направления на промените са насочени в няколко основни направления:

- въвеждане на многофондова система или т.нар. мултифондове

Всяко пенсионноосигурително дружество задължително създава фонд с консервативен и с балансиран рисков профил, предвиждат промените. Видът на фонда се определя в зависимост от неговия рисков профил и не може да се променя. Осигурените лица ще имат право да се осигуряват само в един универсален и/или в един в професионален пенсионен фонд. При навършване на възраст, по-ниска с 6 години от възрастта по чл. 68, ал.1 от КСО, осигурените лица в балансиран универсален пенсионен фонд се прехвърлят служебно от пенсионноосигурителното дружество, което го управлява, в консервативния универсален пенсионен фонд, управляван от същото дружество.  При навършване на възраст, по-ниска с 4 години от възрастта по чл. 168, ал.1 и 2, осигурените лица в балансиран професионален пенсионен фонд се прехвърлят служебно от пенсионноосигурителното дружество, което го управлява, в консервативния професионален пенсионен фонд, управляван от същото дружество. Предвижда се относителният дял на инвестициите във финансови инструменти с променлив доход спрямо размера на активите на фонд с балансиран рисков профил да е не повече от 40 на сто.  Фонд с консервативен рисков профил няма да може да инвестира във финансови инструменти с променлив доход.

Всяко пенсионноосигурително дружество ще може да учредява и да управлява един агресивен, един балансиран и един консервативен фонд за допълнително доброволно пенсионно осигуряване и един агресивен, един балансиран и един консервативен фонд за допълнително доброволно пенсионно осигуряване по професионални схеми. Видът на фонда ще се определя в зависимост от неговия рисков профил и няма да може да се променя.

- намаляване на събираните такси и удръжки

Предлаганите промени визират намаляване на максималния размер на удръжката от всяка осигурителна
вноска във II стълб (понастоящем 5 на сто) и намаляване на максималния размер на инвестиционната такса във II стълб (в момента 1 на сто от нетните активи годишно). Предвижда се премахване на таксата за промяна на участието/прехвърляне (ІІ и ІІІ стълб).

- създаване на централизиран гаранционен механизъм

Целта му е гарантиране на нетния размер на постъпилите вноски за всеки осигурен в универсален или професионален пенсионен фонд и отстраняване на някои недостатъци, свързани с действащата уредба на гарантиране на минимална доходност. Източници за финансиране на фонда ще бъдат: еднократна вноска от всяко пенсионноосигурително дружество; текущи вноски, удържани от всяка осигурителна вноска; доходност от инвестиране на набраните средства; други източници (заеми, дарения и др.). Средствата от Гаранционния фонд ще бъдат използвани за: изплащане на суми, с които се допълват индивидуалните партиди на осигурените лица, в случаите когато е налице разлика между нетния размер на постъпилите осигурителни вноски и наличните средства в партидите; издръжка на дейността на фонда, съгласно предвиденото в този кодекс и актовете по прилагането му; други разходи, пряко свързани с дейността на фонда.

- усъвършенстване на уредбата на фазата на изплащане

Новата регламентация предвижда създаване на солидарен пул в дружеството; задаване на по-високи изисквания към капиталовата адекватност и платежоспособността на тези дружества, които ще изплащат пожизнени пенсии и срочни пенсии с гарантиран размер; предлагане на по-широк спектър от пенсионни продукти; засилена защита на потребителите (чрез одобряване на общите условия за изплащане на пенсии и чрез задължение за предоставяне на документ с ключова информация).

Сред останалите предложение на Надзора за промяна в КСО са: прецизиране и разширяване обхвата на определенията за "свързани лица” и "контрол”, въвеждане на риск-базиран надзор; въвеждане на изискванията на Директива Платежоспособност II.

Ще бъдат въведени и единни биометрични таблици за изчисляване на пожизнените пенсии от универсален пенсионен фонд, които се утвърждават от зам.-председателя на КФН и се прилагат от всички пенсионноосигурителни дружества.

Предвидена е и по-често оповестяване на информацията за обема и структурата на инвестициите на пенсионните фондове - от един път годишно да става ежемесечно.

Ще бъде въведено задължението на пенсионноосигурителните дружества за осигуряване на електронен достъп до данните в индивидуалните партиди на осигурените лица.


Презентация с предложения за изменения в Кодекса за социално осигуряване може да бъде намерена на следния линк: http://www.fsc.bg/Saobshteniya-bg-44

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив