25 Април 2024, 14:42 Днес (10) | Вчера (12)

КФН с предупреждение към инвеститорите заради фалшиви инвестиционни посредници

01 Февруари 2019 16:46 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 1 февруари 2019, 16:52
КФН

В случай че физически или юридически лица са превели парични средства за търговия с финансови инструменти, могат да си получат парите обратно

Комисията за финансов надзор (КФН, Комисията) предупреди, че дружества с наименование "АЛТЕРНАТИВА ФАЙНАНШЪЛ" ЕООД, "АЛТЕРНАТИВА ЕКУИТИС" ЕООД както и с всякакво друго наименование, което съдържа думата "алтернатива", не разполагат и никога не са разполагали с лиценз да извършват дейност като инвестиционни посредници. Тези дружества нямат право да получават от лица парични суми с цел инвестирането им във финансови инструменти.

В случай че физически или юридически лица са превели парични средства за търговия с финансови инструменти на "АЛТЕРНАТИВА ФАЙНАНШЪЛ"  ЕООД, "АЛТЕРНАТИВА ЕКУИТИС" ЕООД, както и на всяко друго дружество, чието наименование съдържа думата "алтернатива”, те имат право да получат обратно активите си.

На собствено основание, ако някой въведе в заблуждение дадено лице с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага и с това причини нему или другиму имотна вреда, той осъществява престъплението "измама" по Наказателния кодекс на Република България и подлежи на наказание. Лицата, които са въведени в заблуждение, че "АЛТЕРНАТИВА ФАЙНАНШЪЛ" ЕООД, "АЛТЕРНАТИВА ЕКУИТИС" ЕООД, както и всяко друго дружество, чието наименование съдържа думата "алтернатива", имат право да предоставят инвестиционни услуги, разполагат с още една възможност за защита на нарушените си права, а именно да подадат сигнал до органите на Прокуратурата срещу конкретните физически лица, които са ги заблудили.

На електронната страница на дружество с наименование ALTERNATIVA FINANCE е посочено, че същото предоставя инвестиционни услуги, като посоченият на интернет страницата "трейдър" (брокер) не фигурира в регистъра на КФН на лицата, които по договор непосредствено извършват инвестиционни консултации или сделки с финансови инструменти. В заключение, КФН обръща внимание на потенциалните инвеститори, че винаги преди да преведат парични средства за търговия с финансови инструменти трябва да проверяват на интернет страницата на КФН дали съответното лице, по чиято сметка възнамеряват да извършат превода, има право да предоставя инвестиционни услуги. Като индикация за това, че потенциалният инвеститор е обект на измама е обстоятелството, че наименованието на дружеството, посочено в договора като инвестиционен посредник, което в някои случаи може и да е идентично с лицензирано такова, се различава от наименованието на дружеството, по чиято сметка следва да се преведат паричните средства.

КФН препоръчва на потенциалните инвеститори преди превеждането на парични суми за търговия с финансови инструменти да поискат информация от банката кой е титуляр на съответната банкова сметка, след което да направят справка дали лице с такова наименование разполага с лиценз за предоставяне на инвестиционни услуги.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив