29 Март 2024, 08:03 Днес (0) | Вчера (11)

КФН участва в европейски проект за развитието на блокчейн технологиите

16 Май 2018 11:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 16 май 2018, 10:48
КФН

Карина Караиванова е гост на Международно изложение на високите технологии в Китай

Комисията за финансов надзор участва в европейски проект за развитието на блокчейн технологиите заедно с Варненския университет. Това обяви председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Карина Караиванова, която е специален гост на финансова конференция, част от Международното изложение на високите технологии в Пекин, Китай (CHITEC). Това е 21-то издание на събитието, което привлича влиятелни финансисти, шефове на регулатори, лауреати на Нобелова награда. Основна тема в поредното издание са новите финансови технологии. Караиванова посочи, че новите финансови технологии имат конкретни приложения в практиката. Шефът на българския регулатор произнесе слово при откриването на конференцията. Тя представи накратко оглавяваната от нея комисия и посочи, че КФН надзирава активи за около 11,5 милиарда евро и следи за действията на повече от 21 хиляди поднадзорни лица, които оперират в застраховането, пенсионното осигуряване и капиталовия пазар в България.
"Нашият пазар е малък за мащабите на Китай, но стъпвайки на пазара в България, влизате практически на огромния пазар на Европейския съюз", посочи Караиванова пред аудиторията на Финансовата конференция. Тя запозна участниците във форума с някои основни моменти в новата правна рамка МИФИД2, която влезе в сила от началото на тази година.
Караиванова раззказа пред участниците във форума и за екшън-плана на Европейската комисия за прилагане на новите финансови технологии. Също така представи усилията и плановете на европейските регулатори – Европейския орган за ценни книжа и пазари (ESMA) и Европейския орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (EIOPA), по внедряването на нови технологични решения.
По отношение на виртуалните валути Карина Караиванова посочи, че КФН се придържа към позициите на ESMA, EIOPA и Европейския банков орган (EBA), които предупредиха потребителите, че тези валути нямат правен статут на пари или валута, не са гарантирани от централна банка или друг орган и не предлагат никаква правна защита на притежателите си.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив