19 Април 2024, 02:36 Днес (0) | Вчера (11)

Кабеларки пирати ощетили големите телевизии с над 10,5 млн. лева

14 Юни 2019 16:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 14 юни 2019, 16:17

ГДБОП спря излъчването на телевизионни програми в нарушение на интелектуалната собственост

Кабелни оператори разпространявали незаконно 60 нелевизионни програми - чужди и български, без разрешението на носителя на авторските права и не плащали данъци. Това установи разследване срещу нарушаване на интелектуалната собственост на територията на няколко области в Южна България след предварителна оперативна работа, предприета по сигнал от български национални телевизии отпреди около два месеца. Към момента безспорно е установена значителна разлика между реалните потребители на ТВ съдържание в страната и официално регистрираните, като данните сочат, че около 700 хиляди абонати са в сивия сектор и чрез тях собствениците на кабелни телевизии укриват данъци в значителни размери, съобщи говорителят на главна прокуратура Румяна Арнаудова. Проблемът е засечен основно в Южна България.

Установените към момента щети за бТВ, Нова и НВО са за около 10,5 млн. лева, но ще нараснат, посочи Арнаудова и припомни, че въпреки действията през годините, още практикуват кабелни оператори-пирати, които си позволяват да получават немалки суми като такси, но извършват престъпление срещу интелектуалната собственост и укриват данъци.

Обществената опасност на това престъпление е достатъчно голяма, доколкото България преди време попадна в негативен списък на държави, които неглижират защитата на интелектуалната собственост. През 2018 г. страната ни бе извадена от този списък, но последните сигнали отново насочиха вниманието към службите към този казус, каза Арнаудова.

Извършените вчера проверки са били в пет кабелни телевизии в Южна България, а за останалата част от страната продължават оперативно-издирвателните действия.

Според събрания до момента доказателствен материал, има основания за повдигане на обвинения.

Към момента е задържан единствено  IT специалист, оказал отпор при процесуалните действия, като изключил връзката между касовия апарат и НАП по време на проверката.

Проведената операция срещу пиратската дейност е една от най-големите за цяла Европа, заяви представителят на Европол Богдан Чинару от Центъра за борба с престъпленията, свързани с интелектуалната собственост.

Операцията продължава и в настоящия момент.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив