28 Март 2024, 19:18 Днес (11) | Вчера (12)

Кабелните оператори: Ощетиха ни с над 1 милион лева

24 Юни 2019 17:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 24 юни 2019, 16:32

Освен това е била застрашена и националната сигурност

Загуби за над 1 млн. лв. и заплаха за националната сигурност в пограничните райони са резултатите от акцията на ГДБОП и Жандармерията срещу кабелните оператори "Кабел Сат Запад” и "Вайтъл”, осъществена на 13 юни т.г., съобщиха собствениците на двете телекомуникационни компании, които оперират в Югозападна България, на днешната пресконференция в София, пише TechNews.bg.  Дружества притежават мрежи в погранични райони и населени места на границите на България с Гърция и с Македония. С прекъсване на сигнала в мрежата, населението не само остава без интернет, но и без стационарни гласови телефони, които на места са единствената възможна връзка със спешния телефон 112 и за подаване на сигнали към МВР, Бърза помощ и при всякакви обществено опасни инциденти, подчертаха засегнатите компании.
В тези райони на места липсва сигнал на мобилни оператори или сигналът е слаб и нестабилен. Същевременно местата са в непосредствена близост до границата, което има пряко отношение към националната сигурност, категорични са кабелните оператори.
Те отхвърлиха твърденията, че е иззета само техника за разпространяване на телевизионен сигнал, тъй като технологията на кабелните мрежи е такава, че по един кабел текат както телевизионните сигнали, така и интернет и стационарните телефони.
Отнетата техника е нарушила цялостното функциониране на мрежата и прекъсването на всички предоставяни услуги. "На практика се случи така, че с неясни аргументи бяхме обявени на "обществено опасни”, а акцията на ГДБОП пряко застраши националната сигурност на страната”, заявиха операторите.
Иззета е апаратура, сървъри, излъчватели и приемници за доставка на интернет, както и измервателна апаратура за поддържане на кабелната инфраструктура. Пряко засегнати и без достъп до интернет са оставени "Пожарна защита” в Гоце Делчев, МБАЛ "Св. Иван Рилски” – Дупница, МБАЛ "Св. Иван Рилски 2003” – Дупница, МБАЛ "д-р Никола Василиев” – Кюстендил, общински и областни администрации, санаториуми, училища и детски градини, както и огромен брой домакинства в региона.
"Към момента финансовата загуба от конфискуваната техника възлиза над 1 млн. лв., а моралните вреди и причинен стрес са огромни”, заяви Вилимир Алтънов, собственик на "Кабел Сат Запад”. По думите му, допълнителен шок у служителите на компаниите и случайните минувачи е предизвикало присъствието на Жандармерията, която се използва за борба с масовите безредици.
Десет дни по-късно дружествата все още не са получили и задължителните констативни протоколи, в които да са посочени нарушенията, които се твърди, че са извършени.
"Уважаваме труда и правата на всички участници в процеса на създаване на телевизионно съдържание. Ето защо, никога не сме си позволявали да търсим или предоставяме непозволен достъп до ТВ съдържание”, заяви Алтънов. Според него, тези отношения трябва да се решават по пътя на търговските договорки, при приемливи условия за всички участници в процеса, а не със сигнали за "престъпления” и унищожаване на телекомуникационна инфраструктура.
Според компаниите, "хвърлените” в медиите цифри и факти като причинени вреди за над 10 млн. лв. за 2 месеца и 700 000 абоната в "сивия сектор” са неверни и некоректни и целта им е единствено да бъдат оправдани показните действия. Цялото население на регионите, в които оперират компаниите, е в пъти по-малко, а ТВ се плаща от домакинство, а не от човек, поясниха операторите.
Справка в страницата на Европол сочи, че направената проверка в България е била за незаконно разпространяване на IPTV телевизия и на телевизионно съдържание чрез мобилно приложение, които – според операторите – нямат никакво отношение с разпространяването на интернет и телевизионни програми по кабел, какъвто е бизнесът им в Югозападна България.
Дружествата заявиха, че ще настояват в спешен порядък за намеса на всички администрации, които имат пряко отношение към проблема "телекомуникационни оператори – авторски права”, в това число секторните регулатори, министерствата на транспорта и съобщенията и на културата.
Също така операторите ще предприемат действие срещу създадената дикриминация в нарушение на евродирективи, а именно различното третиране на кабелния способ и мултиплексите по отношение разпространението на програмите на националните телевизии.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив