28 Март 2024, 14:24 Днес (8) | Вчера (12)

Кабинетът Борисов обмислял огромен заем за шокови ръст на доходите

21 Ноември 2013 09:57 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 21 ноември 2013, 10:03
Булфото

Симеон Дянков разказва, че в началото на 2013 г. правителството е имало намерение да изтегли голям заем, за да повиши покупателната способност чрез увеличаване на пенсиите и заплатите на служителите в обществения сектор в навечерието на предстоящите избори

Бившият финансов министър Симеон Дянков призна, че правителството на ГЕРБ е провело доста агресивна финансова политика. Целта била запазване стабилността на българския лев и фискалната дисциплина. Популисти в кабинета обаче искали да изтеглят огромен заем, с който шоково да повишат пенсии и заплати.

Симеон Дянков разказва, че в началото на 2013 г. правителството е имало намерение да изтегли голям заем, за да повиши покупателната способност чрез увеличаване на пенсиите и заплатите на служителите в обществения сектор в навечерието на предстоящите избори. 

Когато попитал кой ще плаща заема, получил отговор "следващото правителство", цитира го БТА. 

Причина за оставката на министъра били 800 млн. лв. за земеделците. Според Дянков в този момент тези пари не е трябвало да бъдат давани, защото учителите били в по-тежко положение, но не е имало как да бъдат удовлетворени всички искания.

Той призна за два провала в реформите на ГЕРБ - здравеопазването и образованието. Исках да вдигна заплатите на учителите с 50%, но при определени условия, каза Дянков.

Бившият вицепремиер признава провала от предприетите реформи, особено в областта на здравеопазването. Той отбелязва, че трима министри в сектора са напуснали постовете си безславно и унизени, тъй като в случая са били засегнати широки интереси, включително икономически, предвид това, че бюджетът за здравеопазване в нашата страна е вторият по големина след средствата за пенсии.

Губехме битката всеки път и бивахме очерняни в медиите, обобщава той. 

Ексминистърът отхвърли твърденията, че кабинетът на ГЕРБ е паднал заради него. 

"Финансовият министър отговаря за хазната да е силна, аз отговарях за това добре", смята той. 

Симеон Дянков каза, че продължава да се чува по телефона с Бойко Борисов и с други министри от кабинета, но не служебно, а като приятели. 

Дянков признава, че след напускането на правителството се е почувствал вцепенен. Отнело му няколко месеца, за да се пренастрои от тежкия график към моментите на тишина и спокойствие, като част от възстановителния период използвал да напише своята книга.

Бившият вицепремиер  представи снощи в Брюксел книгата си "Кризата в еврозоната отвътре".

Днес Симеон Дянков е ректор на Новата руска икономическа школа в Москва и гост-лектор по обществена политика в САЩ, в управленската школа "Джон Кенеди" към Харвардския университет.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив