24 Април 2024, 01:56 Днес (0) | Вчера (6)

Кабинетът бил виновен за източване на резерва

23 Юни 2004 08:45 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

Спешни промени в законите нужни за прекратяване на далавери Комисията предлага докладът й да се даде на Филчев

Има съмнения за преместване на големи количества пшеница между базите дори след решението на временната комисия да предложи на Министерския съвет да забрани движението на зърно. Това се казва в доклада на временната парламентарна комисия за разследване на злоупотребите с държавния резерв. Заключението даде основание на Йордан Соколов от ОДС да заключи, че пряка вина за източването на резерва има и Министерският съвет, който не е спрял овреме източването.
Комисията предлага докладът й да бъде предоставен на главния прокурор, тъй като в него има съмнения за престъпления. Препоръчва се да се променят Законът за държавните резерви и Законът за търговия със зърно, за да се гарантира, че хлебната пшеница се съхранява само в собствени бази на резерва или във външни съхранители само там, където резервът няма свои хранилища.
Вчера повече от пет часа депутатите дебатираха доклада на комисията в пленарната зала в присъствието на вицепремиера Лидия Шулева, която като вицепремиер отговаря за резерва. Иначе агенцията е на подчинение на министъра без портфейл Филиз Хюсменова.
Фирми, свързани с вицепремиера Лидия Шулева, също са сред облагодетелстваните от Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси", заявиха депутатите от БЗНС-НС Моньо Христо и Борислав Китов.
Според Христов проверката показвала, че част от облагодетелстваните фирми са свързани с ДПС, а друга - с дружества, в които акционери или съдружници са лица, работили с Шулева, преди тя да влезе в кабинета.
Петима от 16-имата членове на анкетната комисия са подписали доклада, представен вчера пред парламента, с особено мнение. Те настояват, че липсата на адекватна земеделска политика на правителството и държавната намеса на пазара на хлебна пшеница са ощетили българските потребители, зърнопроизводители и мелничари.
Земеделците на Анастасия Мозер - членове на комисията, предлагат още при предстоящо деблокиране на резерва зърното да може да се праща само на лицензирани мелници, а не на търговци на зърно.
 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив