28 Март 2024, 13:13 Днес (7) | Вчера (12)

Кабинетът казва колко пари ще отпусне за най-бедните

28 Март 2013 09:20 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 28 март 2013, 09:21

Социалното министерство предлага да се подпомогнат безработни лица, децата с увреждания и хората, които миналата година не са били одобрени за енергийна помощ

С какъв финансов ресурс правителството ще подпомогне най-бедните хора и колко временни работни места ще бъдат разкрити през следващите няколко месеца - това трябва да стане ясно на днешното заседание на служебния кабинет. Миналата седмица, по време на заседанието на Съвета за тристранно сътрудничество вицепремиерът и социален министър Деяна Костадинова обяви, че всяко министерство ще направи разчети с какви резерви разполага, а общата сума ще бъде насочена към мерки за подкрепа на най-уязвимите групи, припомня Дарик.

Социалното министерство предлага да се подпомогнат безработни лица, децата с увреждания и хората, които миналата година не са били одобрени за енергийна помощ. Синдикатите настояват за подкрепа и на работещите бедни, пенсионерите и майките, които ползват втората година от майчинството си. Следващия вторник тристранният съвет отново ще заседава, за да обсъди конкретните мерки за подпомагане на хората.

Колко хора ще бъдат подкрепени, зависи от стойността на финансовите резерви, с които разполага служебното правителство, обясни вицепремиерът Деяна Костадинова.

„Първо виждаме с какви пари разполагаме и след това виждаме възможните мерки, които вече сме разчели, планирали, остойностили – кои от тях биха могли да бъдат покрити в рамките на този финансов ресурс. Ако впоследствие в рамките на тези три месеца, в които ще управлява служебното правителство, ние успеем да освободим допълнителен ресурс, веднага ще могат да влязат и следващите групи, които са разгледани вече и са остойностени също. Но не поемам ангажимент за такъв втори пакет категорично, защото това ще зависи от възможностите на бюджета”, уточни вицепремиерът.

В сряда Костадинова обяви, че служебното правителство няма да променя критериите за достъп до енергийни помощ за следващия отоплителен сезон, но хората, които надвишават с до 10 лева границата за достъп, ще получат еднократна помощ за следващата зима.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив