19 Април 2024, 19:20 Днес (10) | Вчера (11)

Кабинетът към бизнеса: Не съкращавайте работници, поемаме 60% от заплатата им

15 Март 2020 16:03 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 15 март 2020, 16:41

Създават логистично-координационен център за защитни материали и оборудване

Създава се логистично-координационен център към Националния оперативен щаб, съобщи вицепремиерът Томислав Дончев на извънреден брифинг в Министерски съвет. Новото звено ще се ангажира да обезпечи по най-бърз начин заявяването и произвеждането на необходимите количества защитни материали и оборудване и тяхното разпределяне за работещите в болници, социални служби, полиция и др. ведомства. Ръководител на звеното е гл. комисар Николай Николов, който посочи, че утре е второто заседание на центъра за разпределяне на задачите.

На брифинга бе съобщено, че ще бъдат заделени 20 млн. лева за допълнително възнаграждение на лекари, медицински сестри, санитари, служителите на центровете за спешна медицинска помощ и РЗИ. Работещите на първа линия в борбата с коронавируса ще получат по 1000 лева допълнително. Парите се отпускат по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Средствата по оперативната програма ще се използват и за осигуряване на безопасни условия на труд, подобряване на работната среда, оборудване, обзавеждане, консумативи, транспорт. Ще бъдат създадени и мерки за преодоляване на стреса на служителите.

В рамките на следващите три дни допълнителни 20 млн. лева от ОП "Развитие на човешките ресурси" ще бъдат на разположение на общините, за да подкрепят и разширят обхвата на съществуващата в момента патронажна грижа. Към момента тази мрежа обхваща около 43 000 потребители. Ще може да се разшири и към хора с увреждания, и към хора под карантина.

На извънредния брифинг в Министерски съвет присъстват още министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, министърът на икономиката Емил Караниколов.

"Чуват се много гласове от страна на представители на бизнеса за възможните мерки от страна на правителството за смекчаване влиянието на кризата. Най-засегнати са търговските обекти, ресторантите, дискотеките и баровете. Ще предложим няколко бързи мерки в контекста на едномесечния срок на извънредно положение. Те биха могли да смекчат натиска върху засегнатите бизнеси. С Българската банка за развитие ще предложим мерки за осигуряване на ликвидна подкрепа", заяви финансовия министър Владислав Горанов.

Той призова бизнеса да не съкращава работници и посочи, че държавата ще поеме 60% от заплатата им, като се трансформира рискът "безработица". "Днес се проведе първа среща между представителите на отделни политически партии във връзка с кризата. За съжаление, някои от тях не можаха да присъстват. Утре при министър Караниколов ще заседава Икономическият съвет, в който са включени и представители на работодателите. Добрата новина е, че имаме резерви, които при една стагнация могат да бъдат изчерпани. Коментирахме всички проекти, които са по-дългосрочни и могат да изчакат. Това, което искам да предложа, е тези, които са засегнати и имат намерение да съкращават служители - да не го правят, а да кандидатстват пред Агенцията по заетостта", посочи Горанов.

"Нека обобщим – ликвидна подкрепа през Българската банка за развитие и даване на възможност на засегнатите да кандидатстват за субсидиране на 60 % от възнагражденията на техните служители за период от 1 месец", каза още финансовия министър.

"Ще предложим две краткосрочни мерки – удължаване на срока за годишното счетоводно приключване и представянето на годишните финансови отчети и декларации по Закона за корпоративното подоходно облагане. Предлагаме този срок да бъде удължен до средата на годината – 30 юни. Ще предложим и удължаване на срока за плащане на местни данъци и такси с отстъпка, тъй като той изтича в края на месеца и това е предпоставка за струпване на много хора на място", каза още Горанов. Той посочи още, че не се планира отлагане на плащането на битови сметки и кредити.

Няма ограничаване придвижването на хора на територията на страната. По отношение на сухопътния транспорт ще се гарантира спокойното и свободното преминаване на стоки. Група от тежки превозни средства ще бъдат групирани и конвоирани. Целта е за определен период от време да напуснат страната. Трябва да се осигурят доставките на стоки за България и свободното преминаване на транзитния трафик.

По отношение на въздушния транспорт се въвежда ограничение от 24:00 часа във вторник за полети от Италия и Испания. След този период има организация с "България Ер" да се осигурят полети - при необходимост, до Италия и до Испания, за да могат наши сънародници да се приберат.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив