25 Април 2024, 15:56 Днес (11) | Вчера (12)

Кабинетът обсъжда принципа на подпомагане след бедствия

22 Април 2015 09:22 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 22 април 2015, 09:38
Булфото

Правителството ще обсъди законови промени, които ще променят принципа на подпомагане след бедствия

Правителството ще обсъди нов модел за подпомагане от страна на държавата на пострадали от бедствия и ще предложи на Народното събрание промени в Закона за защита при бедствия. 

С предлаганите промени в закона се въвежда механизъм за подпомагане на хора, които със собствени средства не могат да се погрижат за застраховането на собствеността си за последици от бедствия.

Според него, след настъпване на неблагоприятно събитие, свързано с бедствие, държавата чрез своите органи ще преценява степента на увреждане или щета върху собствеността на лицето, а Агенцията за социално подпомагане – кои трябва да бъдат подпомогнати, тъй като не са могли сами да застраховат имуществото си срещу съответния риск заради социалния и икономическия си статус. Така средствата от централния бюджет ще достигат до хората, които имат нужда от подпомагане при бедствия.

Предоставеното подпомагане ще бъде до размера на данъчната оценка на съответния имот. Според сегашните разпоредби се отпуска социална помощ в размер на 325 лв.

С предлагания нов модел за подпомагане на пострадалите от бедствия не се променя принципът, че застраховането на личното имущество трябва да бъде доброволно, но положителен косвен ефект от предлаганите промени е да се стимулира сключването на застраховки и подобряването на застрахователната култура на гражданите, се посочва в съобщението на правителствената пресслужба.

Кабинетът ще разгледа и средносрочната бюджетна прогноза за периода 2016-2018 г.

Главен приоритет на фискалната политика остава запазването на стабилността на публичните финанси посредством залагането на реалистични фискални цели, като в тях се отчитат мерките за повишаване ефективността на публичните разходи и провеждането на постепенна фискална консолидация. Очакванията са за плавно ускорение на икономическия растеж, с основен принос на частното потребление и инвестициите, а целите за дефицита са от 2,5% от БВП през 2016 г. до 1,5% от БВП през 2018 г. Предвижда се запазване на ниските данъчни ставки за корпоративни данъци и тези на данъците върху доходите на физическите лица като важен стимул за инвестиции, икономически растеж и заетост.

В дневния ред на заседанието е и промяна в Методологията за определяне на финансови корекции във връзка с нарушения, установени при възлагането и изпълнението на обществени поръчки и на договори по проекти, съфинансирани с европейски средства. С измененията се премахват излишни административни процедури. Целта е съкращаване на времето за верификация на исканията за плащане и съответно – ускоряване възстановяването на средствата на бенефициентите и приключване на проектите в срок.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив