29 Март 2024, 09:16 Днес (1) | Вчера (11)

Кабинетът одобри проекта за предпазване на банките от фалити

03 Юни 2015 16:08 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 3 юни 2015, 16:12
Под лиценза на creativecommons

На днешното си заседание Министерският съвет прие по предложение на Министерството на финансите изцяло нов закон, който има за цел да предпазва банките и инвестиционните посредници от фалити

Проектозаконът за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници е в отговор на общи за Европейския съюз изисквания, които всяка страна членка трябваше да въведе от 1 януари тази година.

В началото на май проектът бе оповестен на страницата на финансовото министерство за обществено обсъждане.

Така в рамките на ЕС се въвежда единна методология за действие в случай на кризи с банки или инвестиционни посредници, която би трябвало да сведе до минимум опасността от използване на публични средства за подпомагане на неплатежоспособни банки. Предвижда се, например, в тези случаи не само акционерите и кредиторите на съответната институция, но и свързаните с тях компании, ако са в икономическа група, да оказват подкрепа.

Проектът предвижда банките да имат план за преструктуриране, който да актуализират веднъж годишно. Той ще подлежи на одобрение от надзорния орган - съответно БНБ за банките и Комисията за финансов надзор (КФН) за посредниците. В него трябва да има подробна информация за акционерите и юридическите лица в групата, а също и схема за критичните операции в институцията, задълженията й.

Според проекта БНБ ще се занимава с преструктуриране на банките, а КФН - на посредниците. Решенията на институциите по такива казуси ще водят след себе си до колективна, а не персонална отговорност.

Решенията на БНБ, като орган за преструктуриране, се вземат от Управителния й съвет (УС), а решенията на КФН във връзка с преструктурирането - по предложение на члена на Комисията, подпомагащ политиката й по анализ и оценка на рисковете на финансовите пазари.

Решенията, които оказват негативно въздействие върху публичните финанси и могат да доведат до необходимост от използване на държавните инструменти за финансова подкрепа, или които се вземат в условия на системна финансова криза, подлежат на изпълнение след одобрението на министъра на финансите.

В проекта е записано още, че двете надзорни институции ще могат да се намесват превантивно, когато банка или инвестиционен посредник нарушат или са близо до нарушаването на капиталовите изисквания или тези за ликвидност. Тогава БНБ или КФН ще имат право да назначат временен управител в рисковото дружество.

Процедурата по преструктуриране се разглежда като алтернатива на производство по несъстоятелност. Финансирането на преструктуриране ще се извършва чрез специално създадени фондове. Новият фонд за преструктуриране на банките ще се управлява от управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките. В случай на нужда ще се създава и аналогичен фонд за преструктуриране на инвестиционните посредници. Средствата в тях ще се използват с решение на регулаторите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив