26 Юни 2024, 14:53 Днес (1) | Вчера (5)

Кабинетът одобри промените за единната сметка

11 Септември 2013 14:49 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 11 септември 2013, 14:50
Под лиценза на creativecommons

Проблемите с единната сметка бяха обсъдени вчера на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Бизнес и синдикати не постигнаха консенсус

Министерският съвет одобри проект на закон за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс /ДОПК/, касаещ единната сметка и предложи на Народното събрание да го приеме, съобщи пресслужбата на кабинета.

Предложените промени имат за цел да се усъвършенства единната сметка за плащане на данъци и задължителни осигурителни вноски и да се подпомогнат задължените лица във временно финансово затруднение, съобщават от правителството.

Проблемите с единната сметка бяха обсъдени вчера на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Бизнес и синдикати не постигнаха консенсус. От КТ Подкрепа предложиха веднага да бъде премахната, а КНСБ предложи да бъде разделена на данъчна и осигурителна. Бизнесът обяви, че е доволен от нея, но изказа недоволство от софтуера и механизмите на подаване на информация.

Според правителството след въвеждането на единната сметка е настъпило голямо объркване особено при самоосигуряващите се. Обикновено те забравяли да попълнят някои от декларациите.

Със сегашните промени се дава възможност да се погасят първо на главниците за данъци и осигуровки, на които сроковете за плащане са изтекли. Погасяването първо на главниците спира начисляването на лихви и предотвратява натрупването на нови задължения. Също така се дава възможност за извършване на неотложни плащания от длъжника за всички видове публични задължения, когато има принудителни процедури.

Удължава се и с една година срокът за плащане на публичните задължения, които е изтекъл преди 1 януари 2008 г.

Със заключителните разпоредби на законопроекта се предлагат промени в Закона за ДДС. Въвежда се обратно начисление на данъка при покупко продажба на пшеница. Така вече данъкът ще се плаща не от продавача, както е сега, а от купувача.

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Юни 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8227
GBP 2.4796 2.4887 2.3083
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив