18 Април 2024, 03:08 Днес (0) | Вчера (11)

Кабинетът одобри създаването на фискален съвет

04 Февруари 2015 16:04 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 4 февруари 2015, 14:25
Под лиценза на creativecommons

Целта му е да осъществява независимо наблюдение и анализ на бюджетната рамка за поддържане на устойчиви публични финанси

Правителството одобри проектозакон, с който се създава фискален съвет. Според проекта той ще е независим консултативен орган по въпросите на фискалното управление. Целта му е да осъществява независимо наблюдение и анализ на бюджетната рамка за поддържане на устойчиви публични финанси.

Целта е съветът да бъде и механизъм за повишаване информираността на обществото за фискалното управление на страната. В случай на значително отклонение от средносрочната бюджетна цел се предвижда и създаването на автоматични корективни механизми. Затова и името на проекта е Закон за фискален съвет и корективни механизми.

На практика това е синхронизиране на българското с европейското законодателство, а целта е да се спазват фискалните правила, заложени в Закона за публичните финанси. В момента България изостава с въвеждането на съвета (започнало при кабинета "Орешарски"), за което има уведомително писмо от Брюксел.

На първо четене такъв проект беше приет от предишното Народно събрание.

Съветът се състои от 5 членове, един от които е председател. Всички те се избират от Народното събрание, е записано в проекта. Мандатът на всеки от тях е 6 години. "За членове на съвета се избират лица с високи нравствени качества, които имат висше икономическо образование с минимална образователно-квалификационна степен "магистър" и не по-малко от 10 години професионален опит в областта на икономическия анализ и/или управлението на публичните финанси", е предвидено в законопроекта.

Най-важната функция на съвета ще е да наблюдава спазването на числовите фискални правила в бюджета. В рамките на процедурата по съгласуване и внасяне на държавния, здравния и социалния бюджет съветът ще изготвя мотивирано становище и препоръки. Те трябва да са готови и предоставени на председателя на Народното събрание не по-късно от 14 дни след внасянето на законопроектите в парламента.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8387
GBP 2.4796 2.4887 2.2891
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив