03 Май 2024, 07:18 Днес (0) | Вчера (13)

Кабинетът прие Национална програма по безопасност и здраве при работа

07 Май 2013 17:59 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 7 май 2013, 15:48
ImagesFromBulgaria.com

Основна цел на документа е превенцията на свързаните с работата заболявания, професионални болести и трудови злополуки

Правителството прие Националната програма по безопасност и здраве при работа за 2013 г., съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

Основна цел на документа е превенцията на свързаните с работата заболявания, професионални болести и трудови злополуки. За постигането й ще се изпълняват мерки в следните приоритетни области:

- гарантиране на правилното прилагане на законодателството в областта на безопасните и здравословни условия на труд;

- ефективно управление на професионалните рискове, в т. ч. и на новите и увеличаващи значението си рискове на работното място;

- насърчаване на промените в поведението на работещите и работодателите към прилагане на подход, насочен към укрепване на здравето и работоспособността.

Изпълнението на мерките по приоритетите на програмата ще допринесе за намаляване на:

- степента на професионалните рискове и повишаване на защитата на работещите, на размера на загубеното работно време в резултат на отсъствие от работа поради временна нетрудоспособност,

- на броя на лицата, напускащи предприятията поради лоша работна среда или преждевременно пенсиониране и неработоспособност (инвалидност),

на разходите на работодателите за съдействие при завръщане на работа (консултации, обучение, приспособяване към работното място),

- на загубеното производствено време, непроизведената продукция и неизвършените услуги като следствие от събитие, което завършва с травма, на осигурителната и застрахователната тежест и др.

В програмата са очертани ангажиментите на държавните органи, работодателските организации, организациите на работниците и служителите, неправителствените организации и др. за осигуряване на благосъстоянието при работа, като се отчитат промените на работното място и възникването на нови професионални рискове в условията на икономическа криза.

Програмата включва и доразвива изпълнението на основните приоритети от Стратегията по безопасност и здраве при работа 2008-2012 г., като следва и новите насоки за развитие на политиката на Европейския съюз. Тя е съобразена и с препоръките на Международната организация на труда за насърчаване на безопасните и здравословните условия на труд.

Документът е публикуван в Портала за обществени консултации.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 02 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив