19 Април 2024, 21:07 Днес (10) | Вчера (11)

Кабинетът си даде положителна оценка за първите сто дни на власт

13 Февруари 2015 15:08 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 13 февруари 2015, 13:30
Под лиценза на creativecommons

Четиримата вицепремиери отчетоха на пресконференция, продължила близо час и половина, какви реформи е започнал кабинетът през първите си сто дни управление

Поставиха си положителна оценка, защото в държавата е била възстановена стабилността, закрепили са се отношенията с Европейския съюз (ЕС) и НАТО, намерена е нова национална цел - влизането в Шенген, а едновременно с това министрите, които са от три парламентарни сили, са успели да работят заедно и в тежки моменти, сред които и кризата на геополитическо ниво с Украйна.

Вицепремиерът по коалиционната политика и държавната администрация Румяна Бъчварова отчете, че са започнали реформите в правосъдието, здравеопазването, образованието, вътрешните работи, пенсионния модел, а също така е започнала националната програма за енергийна ефективност, възстановено е изпълнението на големите инфраструктурни проекти, успешно е разделено голямото министерство на икономиката, енергетика и туризма на три.

Според нея министрите са се сработили и тя даде положителна оценка на работата на кабинета както в оперативните задачи, така и при взимането на решения в кризи, сред които наводненията и кризата в Украйна.

Като слабост тя посочи, че на няколко пъти в бързината и желанието за резултат е била прескочена процедурата за съгласуваност с парламентарните сили, които подкрепят правителството. Затова пък вече били създадени механизми, сред които Съветът за развитие.

По своя ресор Румяна Бъчварова отчете, че започва работата по електронното управление и отварянето на 120 бази данни за публичен достъп след един месец.

По повод критиките на опозицията в парламента, най-вече на ДПС, че има политическа чистка, тя посочи, че 77% са новите назначения в органите на управление, като 85% са при политическите кабинети и 14% в администрацията. "Опозицията спекулира с данни, които не са верни", каза Бъчварова и уточни, че те сравнявали данни от служебния кабинет насам.

Вицепремиерът по координацията на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева отчете като успех възстановяването на работата на Съвета по европейските въпроси, който обсъдил и одобрил 70 позиции на България по различни въпроси, обсъждани в ЕС. Според нея влизането в Шенген се е превърнало в новата национална цел и затова трябвало да убедим европейските си партньори, че трябва да станем членове в близко бъдеще.

За българското председателство на ЕС през 2018 г. Кунева посочи, че е проучен опитът в 11 държави, които вече са председателствали съюза, и е започнала подготовката на анализ на административния капацитет, на основата на който да започнат обучения и стажантски програми за служители.

Кунева посочи, че е започнала работата на работна група за създаването на институционална рамка за борбата с корупцията. По-късно пред журналисти тя припомни идеята си за създаването на звено за борба с корупцията по високите етажи. Тя отчете и строителството на оградата с Турция като мярка с миграционния поток от Близкия Изток.

Вицепремиерът по демографската и социалната политика Ивайло Калфин заяви, че проблемите в социалната сфера не са решими за една година и сигурно не са решими със сумите, които отиват по различни социални програми, но според него приоритетите на кабинет са много ясни. Вицепремиерът посочи, че първите две оперативни програми от новия период са свързани със социалната политика – Програмата за развитие на човешките ресурси и програмата за помощи и храни за най-бедните.

"Първи бяха одобрени, първи започнаха да работят- вече от януари програмата за човешки ресурси работи с 8000 млади хора до 29 г. назначени на стаж във фирмите", каза той и допълни, че това е резултат не само от работата на настоящото правителство , но и на работа,която преди това е натрупана.

Той посочи, че е започнала работата по промяна на пенсионния модел, като в момента продължават разговорите със социалните партньори. Очакванията са до края на март да има готово предложение за промяна.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив