01 Май 2024, 02:47 Днес (0) | Вчера (13)

Кабинетът ще обсъди приоритетите за българското председателство на ЕС

20 Януари 2016 09:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 20 януари 2016, 09:27
Под лиценза на creativecommons

Четирите основни области са "ЕС – съюз за работни места, растеж и конкурентоспособност", "Миграция и сигурност", "Ефективен енергиен съюз и политика в областта на климата" и "ЕС на световната сцена"

Министерският съвет ще обсъди на днешното си заседание четирите основни приоритета за българското ротационно председателство на Съвета на Европейския съюз през втората половина на 2018 г. По-късно през деня вицепремиерът Меглена Кунева ще ги разисква и с депутатите от парламентарните комисии по външна политика и по европейски въпроси и контрол на еврофондовете, съобщи информационната служба на правителството.

Четирите основни области - "ЕС – съюз за работни места, растеж и конкурентоспособност", "Миграция и сигурност", "Ефективен енергиен съюз и политика в областта на климата" и "ЕС на световната сцена", са залегнали в стратегическата програма на съюза, приета от всички страни членки. По тях ще бъдат изработвани детайлните приоритети и законодателни стъпки и те ще залегнат в календара със събития по време на българското председателство.

Вчера вицепремиерът Кунева, която е и национален координатор на подготовката на председателството, заяви, че ще настоява и Народното събрание да е ангажирано активно по отношение на изработването на приоритетите. По думите ѝ българското председателство ще е успешно при добро сътрудничество между институциите.

Приоритетите ще бъдат актуализирани на всеки шест месеца заради промените в международната обстановка и произтичащите от това нови предизвикателства пред ЕС, посочи Кунева. По думите ѝ е необходимо полагането на максимални усилия в приоритетните области и във вътрешен план, ако страната иска да ги защитава добре на европейско ниво. "Председателството е шанс за вътрешна мобилизация, за да можем да водим добре Европа", заяви Кунева.

В четвъртък ще се проведе и среща на представителите на тройката на председателството – България, Великобритания и Естония. На него за пръв път ще бъдат разгледани целите и досиетата на трите страни за целия 18-месечен период. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 30 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2877
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив