20 Април 2024, 17:53 Днес (0) | Вчера (10)

Кабинетът ще отпусне допълнителни средства за справяне с бедствията

18 Март 2015 11:47 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 18 март 2015, 13:56
Булфото

Още днес Междуведомствената комисия за бедствия и аварии ще отпусне допълнителни пари за снегопочистването

В присъствието на кметовете от засегнатите общини от снежното бедствие премиерът Бойко Борисов обеща бързо да се отпуснат средства за направените допълнителни разходи по снегопочистването. Допълнителни средства ще получи и Агенция "Пътна инфраструктура", предаде БНР.

Още днес правителството осигури 558 хиляди лева, за да се оборудват хеликоптерите на българската армия със спасително оборудване. Списъкът е одобрен лично от премиера Бойко Борисов, след като се оказало, че те не могат да участват ефективно в спасителни операции.

Обезщетение ще получат по облекчена процедура и собствениците на загиналите в бедствието животни. Към вчерашна дата са над 1800 в Кърджали и Смолян. 600 хиляди лева е държавната помощ. Стойността на обезщетението е пазарната стойност по системата за агропазарна информация. За едно загинало говедо стойността е 1000 лева, за една загинала овца е 160 лева. В срок от 24 часа от подаване на заявлението на собственика на загиналото животно Фонд "Земеделие" е в готовност да ги разплати, обясни министър Десислава Танева.

Премиерът призова да се помогне на хората, които не могат да си попълнят заявленията.

Пред кметовете на пострадалите общини Борисов обеща още днес Междуведомствената комисия за бедствия и аварии да отпусне допълнителни пари за снегопочистването.

За област Смолян за аварийно почистване на коритата в урбанизираните територии, в допълнение разходите, свързани с допълнително наемане на машини, плащане на доброволци, храна, гориво и привлечени сили за преодоляване на бедствието, заявената сума е 6 милиона 395 хиляди лева. За област Кърджали е 3 милиона 356 хиляди лв. и за Пътната агенция за изпратените допълнителни машини по републиканските и общинските пътища , за укрепване на свлачища е 24 милиона лева, обясни министър Лиляна Павлова.

Кметът на Кърджали Хасан Азис констатира, че бедствието в областта още не е свършило, тъй като започват свлачищни процеси.

Освен наградените днес с парични награди медици, такива ще се отпуснат и на горски служители, както и на пожарникари и други държавни служители, които са участвали в преодоляването на бедствието, обеща премиерът Бойко Борисов.

Ще бъдат отделени допълнително средства за справяне с бедствията в страната, потвърди и Менда Стоянова, депутат от ГЕРБ и председател на Комисията по бюджет и финанси в парламента. "За съжаление, естествено и нормално е средствата, които са отделени за такива бедствия и аварии, да не стигат за една подобна ситуация, каквато беше тази година. Така че ще се наложи да се отделят допълнително средства и ще се отделят", каза депутатът в ефира на Радио "Фокус". Вече са започнали да се отделят такива пари.

"За Бургас, след оценките на пораженията от наводненията, вече има заделени сериозни средства, които Общината ще използва за различните населени места", каза Менда Стоянова. Същото ще трябва да се направи и с Кърджали, Смолян и другите пострадали региони. Това ще намали разходите за други мероприятия - за нови строителства, за нови пътища и ремонти, но бюджетът е ограничен.

Няма откъде да бъдат взети допълнително средства, освен за сметка на други разходи. "При всички случаи ще се търси оптимизация на други разходи и ще се отделят допълнителни средства", каза още Стоянова.

Щетите от последните наводнения още не са остойностени. Продължават разчистванията, много техника се хвърля там.

"Вероятно след около месец ще имаме по-ясна представа за това какви пари ще са нужни, за да се отстранят щетите от тези бедствия", добави Менда Стоянова. "Тези допълнителни средства неминуемо ще бъдат проблем за бюджета", уточни депутатът. Тя добави:"Първо, защото бюджетът е ограничен и няма откъде да се намерят допълнителни средства. Второ, дори и да имаме преизпълнение на приходната част, то ще трябва да бъде използвано, или част от него, за намаляване на дефицита. Всички политически сили са за това да не се взимат допълнителни заеми, но това означава, че ние не трябва да генерираме допълнителни дефицити".

"И затова определено мога да кажа, че всички допълнителни средства ще бъдат за сметка на намаляване на други разходи", добави Менда Стоянова.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив