28 Март 2024, 15:13 Днес (9) | Вчера (12)

Как военното положение в Украйна ще се отрази на застрахователния пазар

29 Ноември 2018 10:33 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 28 ноември 2018, 22:09

От украинския финансов регулатор не очакват сътресения нито при застрахователите, нито при клиентите

В Украйна от вчера влезе в сила военно положение за срок от 30 дни. То е валидно за 10 области: Виницка, Донецка, Запорожка, Луганска, Николаевска, Сумска, Одеска, Харковска, Черниговска и Херсонска, както и в акваторията на Азовско и Черно море.
Как това ще се отрази на застрахователния пазар в страната?
Указът на президента Петро Порошенко не налага никакви ограничения за икономическа дейност, посочват от украинското Министерство на икономическото развитие и търговията.
Решението няма да повлияе на работата на финансовата, банковата и застрахователната сфери в Украйна. Всички офиси и клонове на финансовите учреждения работят в обичаен режим, посочиха от ведомството.
Повечето застрахователни компании в стандартните си договори имат клаузи за отказ от изплащане на обезщетение при война, военни действия, тероризъм и масови безредици. От финансовия регулатор в страната – Нацкомфинуслуг, посочват, че въвеждането на военно положение не се явява основание за отказ от изплащане на застрахователно обезщетение. "Повечето застрахователни договори съдържат норма, според която изплащане на обезщетение може да бъде отказано, ако щетата е причинена в резултат на въоръжени действия, а не просто при наличие на военно положение. Ето защо в този случай ще бъдем безкомпромисни и ще защитим правата на потребителите, като действаме съобразно със законодателството и сключените договори", предупреди Денис Ястреб, член на  Нацкомфинуслуг.
От Надзорния орган допускат и вероятност от изплащане на обезщетение при загуби, свързани непосредствено с военно положение, но уточняват, че това трябва да бъде доказано и потвърдено документално.
При щети, свързани с военни събития, например, арести, повреди от всякакъв вид оръжие и боеприпаси, бандитизъм, принудително изземане на имущество и др., обезщетение не се изплаща, понеже тези рискове представляват изключения по застрахователните договори. При клиенти по медицински застраховки компаниите покриват разходите, свързани с лекарските назначения, при условие, че застрахованите лица не носят военна служба.
При автомобилните застраховки повечето компании покриват щети при действащо военно положение, с изключение на военни действия.
От Надзора успокояват украинците, че въвеждането на военното положение няма да повлияе по никакъв начин и на новосключените договори.
В световната практика военни действия, масови вълнения, революции и терористични актове традиционно се отнасят към форсмажорни обстоятелства и по тях не се изплащат обезщетения от страна на застрахователи и презастрахователи.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив