05 Май 2024, 11:02 Днес (1) | Вчера (0)

Как да се освободят от здравни осигуровки българите зад граница

28 Декември 2012 09:38 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 28 декември 2012, 09:39

Българите, които живеят постоянно в страни извън Европейския съюз, ще трябва да подадат декларация и заявление, като крайният срок за това е 31 декември тази година

Националната агенция по приходите няма да събира принудително здравни вноски от българите в чужбина. Това съобщиха от приходното ведомство в отговор на много въпроси и слухове, че сънародниците ни извън страната ще бъдат спирани на границата и дори, че имуществото им в България ще бъде разпродавано, ако имат неплатени здравни вноски. Националната агенция по приходите е изработила специална система за освобождаване от плащане.

 

Българите, които живеят постоянно в страни извън Европейския съюз, ще трябва да подадат декларация и заявление, като крайният срок за това е 31 декември тази година. Към нея те трябва да приложат и документ, който удостоверява, че са живели в чужбина повече от 6 месеца. Може да бъде поискан също така и задграничен паспорт с налични дати на влизане и излизане от България.

Българите, които работят и живеят в държави-членки на Европейския съюз и се осигуряват в съответната държава не са длъжни да подават никакви документи до края на годината в НАП. За тези българи има специален ред, по който да удостоверят, че са се осигурявали за здраве в съюза и осигурителните им права ще бъдат запазени.

Българите с двойно гражданство, които не живеят постоянно в България, не подлежат на задължително здравно осигуряване у нас. Документите се подават в офисите на НАП лично или чрез пълномощник. Те могат да бъдат изпратени и по пощата или по Интернет с електроен подпис.

„Човек, който плаща здравни вноски в някоя държава-членка на ЕС може, когато или ако реши да се върне и да работи в България и да живее, има възможност чрез унифициран европейски формуляр да докаже факта, че е плащал здравни вноски в чужда държава, т.е. ще има непрекъснати здравноосигурителни права. Ако човек реши независимо от това, че пребивава извън територията на страната, да се осигурява за здраве в България, той е свободен да го направи”, заяви пред БНТ говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив