28 Март 2024, 20:16 Днес (11) | Вчера (12)

Как коронавирусът се отразява на полетите в България и по света

20 Февруари 2020 13:05 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 20 февруари 2020, 13:10
Avioclaim.com

Епидемията от коронавирус, която вече обхвана 30 държави, принуди редица авиокомпании от цял свят да преустановят полетите си от и до Китай - един от най-натоварените туристически пазари в света. Полетите от и до Ухан, където е епицентърът на вируса, масово са преустановени, а анулирането на полети се разпространи и до основните центрове на Китай - Пекин и Шанхай.

За да намалят риска, държавите по света ограничиха влизането на чуждестранни граждани, които скоро са пътували до Китай, а някои от най-големите и натоварени международни летища започнаха да обявяват превантивни мерки за безопасност срещу разпространението на вируса.

От екипа на уебсайта за съвети за пътувания Avioclaim.com дават подробна информация за предприетите мерки, както и за това как летищата и авиокомпаниите по света гарантират безопасно пътуване. 

 

Китайските летища

На китайските летища се предприемат интензивни превантивни мерки, включително затваряне на изходящия трафик от Ухан. Летищата около Китай започнаха да изследват своите пътници и да приемат за лечение дори тези с най-лека симптоматика.

Летищата в Европа

На някой летища в Европа започна скрининг на пристигащите пътници. Лондонското летище Хийтроу е определило отделна зона, за да проверява пътниците, пристигащи от Ухан. Агенцията за авиационна безопасност на Европейския съюз (EASA) препоръча на авиокомпаниите да предоставят универсални комплекти за защита на екипажа, който лети към и от засегнатите страни.

 

Летищата в България

На летищата в България са въведени извънредни мерки срещу заразяване с коронавирус. Специални термокамери засичат температурата на всички пристигащи пътници на летищата в София, Варна и Бургас. Пътниците с над 37 градуса се отвеждат в изолатор на летището.

 

Летищата в Турция

На летищата в Турция започна проверка на пътниците, използвайки термокамери. Най-големият турски превозвач Turkish Airlines временно отмени своите полети до Китай.

 

Американските летища

Американските летища все по-често проверяват пристигащите пътници за симптоми на вируса, като САЩ временно наложи забрана за пътуване на граждани от Китай. Проверката беше увеличена до общо 20 летища в САЩ в рамките на седмица.

 

Как летищата извършват термичен скрининг на пътниците?

Термичният скрининг се извършва с помощта на системи за масово скриниране, които измерват температурата на кожата с висока скорост. Такъв бърз масов скрининг гарантира, че ще се вземат мерки за сигурност, без да причиняват забавяне и дискомфорт на пътниците.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив