29 Март 2024, 11:27 Днес (4) | Вчера (11)

Как ощетените клиенти могат да търсят неустойка от "Топлофикация"

09 Февруари 2017 13:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 9 февруари 2017, 13:01

Механизмът е ясен, но неустойката няма да бъде голяма

Всички абонати на "Топлофикация", които бяха засегнати от прекъснатото топлоподаване в някои от софийските квартали през последните дни, могат да  подадат жалби до дружеството с искане за доброволно уреждане на спора  в най-кратък срок. При отказ на топлофикационното дружество от доброволно изплащане клиентите могат да потърсят правата си в съда. Това обяви в предаването "Преди всички" на БНР адвокат Ирина Константинова. Тя поясни, че неустойката, която клиентите, останали без парно и топла вода, могат да получат, е колкото стойността на това, което биха заплатили за топлинната услуга, ако тя беше доставена, тоест, касае се за неустойка, която се определя примерно за рамките на 2-3 дни.

"Неустойката е сума, която се претендира за заплащане, без да е необходимо да се доказват действително претърпените вреди. Това е един облекчен начин за потребителя да получи сумата, с която се приема, че е ощетен", подчерта адвокат Константинова, като добави, че очакванията на ощетените абонати не бива да бъдат големи относно размера на тази неустойка.

Това е така и защото размерът на сумата, която трябва да бъде начислена за тези два-три дни, се определя от  "Топлофикация"."Потребителят на практика няма адекватен механизъм, с който да прецени каква сума би могъл да търси като неустойка за тези дни, през които е останал без топлинна енергия.

Ако причинените вреди надхвърлят сумата, които се дължат като неустойка, те също могат да бъдат претендирани, обаче трябва да бъдат доказани", допълни адвокат Константинова.

От топлофикационното дружество обявиха, че за тези часове и дни, в които не е имало топлоподаване, на абонатите няма да се начисляват суми за топлинна енергия. Днес от пресцентъра на "Топлофикация София" ЕАД информираха, че през изминалата нощ е напълно възстановено топлоподаването към ж.к. "Люлин"- 4 и 5 част, както и в ж.к "Надежда"-3, 4,5 и 6 част. Топлоподаването към ж.к. "Люлин" 3 и 6 част е било възстановено вчера към 18:30 часа.
След приключване на операциите по смяната на авариралата част от магистралния топлопровод на бул. "Цариградскo шосе" днес ще започне запълването на топлопреносната мрежа към кварталите "Младост"-1, 1А, 2, 3 и 4, "Студентски град", "Витоша", "Дървеница", "Мусагеница" и "Малинова долина". Това е технологичната операция, която е с най-дълго времетраене при възстановяването на топлоснабдяването към потребителите.
Все още са възможни временни колебания в топлоподаването към високите части на кв. "Гео Милев", но се работи за нормализирането на отоплението и към тези потребители.

Междувременно стана ясно, че столичният кмет Йорданка Фандъкова е сезирала прокуратурата заради аварията в "Топлофикация-София", която дни наред остави без парно и топла вода голяма част от столицата. Всички засегнати абонати ще получат обезщетение, ангажираха се столичните общинари. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив