25 Април 2024, 01:18 Днес (0) | Вчера (12)

Как се източва пенсионен фонд

07 Август 2013 09:49 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 7 август 2013, 09:55
Под лиценза на creativecommons

Офшорките "Уиклеф" и "Столберг" са свързани и с президента Росен Плевнелиев и се оказват в дъното на скандала с "Доверие"

Комисията за финансов надзор потвръди разкритията на TV7 и БГНЕС за източване на Пенсионно осигурителна компания "Доверие" от офшорки на бизнесмена Иво Прокопиев. В последните три години задлъжнелият олигарх е успял да усвои чрез обръча от свои фирми близо 100 млн. лв. от парите, предвидени за втора пенсия на осигуряващите се.

Офшорките "Уиклеф" и "Столберг" са свързани и с президента Росен Плевнелиев и се оказват в дъното на скандала с "Доверие". Компаниите, регистрирани в Кипър, са използвани първо през 2008 г. от семейство Плевнелиеви при строителството на "Резиденшъл парк" в София, а след това през 2010 г. бившата секретарка на Иво Прокориев - Десислава Недкова, поема управлението им. Така офшорките лъсват като пресечната точка на интересите на Плевнелиев от "предприемаческия му период" и неговия добър приятел Иво Прокопиев в пенсионния бизнес.

Ето и схемите за точене на пенсионното дружество:

На 27 май тази година немската "Кварцверке" купува 6,6% от акциите на "Каолин". При съмнения за изтичане на вътрешна информация "Алфа финанс холдинг" на Иво Прокопиев, първо разплаща на ПОК "Доверие" 3,5 млн. акции на "Каолин" за 1,73 лв. всяка, а после продава 2 млн. от тях на своите кипърски компании "Уиклеф" и "Столбърг" по 1,45 лв. Така акционерите на "Алфа финанс" са ощетени засега с 500 хил. лв., а акционерите на пенсионната компания с милиони левове, защото само след няколко часа "Доверие" е можела да продаде акциите на "Каолин" три пъти по-скъпо. Вместо "Доверие" на 27 май кипърските "Столбърг" и "Уиклеф" успяват да затворят позициите си като продават за близо 4 лв. всяка акция от "Каолин" на немската "Кварцверке". Така само за тези 2 млн. акции към Кипър потичат 5 млн. лв.

Според БГНЕС сред собствениците на "Доверие" е и дружеството "Грийн Ейкърс". При това то е вторият по големина акционер. Зад него стои "АМ Рисърч", което пък е еднолична собственост на "Алфа финанс холдинг". Това означава, че от пенсионния фонд на практика са финансирали щедро своя собственик.

Самият Иво Прокопиев е в тотален конфликт на интереси, защото той е и акционер в пенсионната компания. Ето и схемите, по които той се възползва от пенсионните пари:

Най-грубата далавера става с облигациите на "Алфа енерджи холдинг", зад което стои "Соларпро холдинг", което е еднолична собственост на Прокопиев. То издава през декември 2009 г. емисия облигации за 6,2 млн. евро. Тя е пласирана в условията на частно предлагане, но това не е попречило на фондовете на "Доверие" и "Алианц" да я изкупят. Групата придобива общо 28% от емисията, а "Алианц" записва други 32%. "Алфа енерджи холдинг" пропуска да плати на кредиторите си амортизационно плащане в края на декември 2012 г.

Облигационерите решават "Алфа енерджи" да смени като емитент "Алфа енерджи

холдинг". Собственик но новото дружество става кухата офшорка "Грийн бърд инвестмънт" от Монако. Така отговорни за плащането на дълга, в който са инвестирали "Доверие" и "Алианц", става чуждо дружество с неясни капитали.

Но схемите с участието на офшорки не свършват тук.

И друга компания с официално неясна собственост, зад която обаче се крие Прокопиев, се е радвала на щедростта на"Доверие". "Пи Ви Инвестмънтс", която е управлявана от дясната ръка на Прокопиев Десислава Недкова и е собственост на "Алтернатив инвестмънтс", зад която стои кипърска офшорка пласира през май 2012 г. две емисии корпоративни облигации, с които финансира изграждането на ВЕИ паркове. Първата е на стойност 32,3 млн. лв. Втората емисия е за 11.5 млн. лв., дълговите книжа са продадени в условията на частно предлагане. И изненада, и те са изкупени са от "Доверие" и "Алианц".

Участието в частно пласиране се определя като високорискова операция. Изненадващата щедрост на пенсионните фондове води обаче до необяснимото от инвестиционна гледна точка "пристрастяване" към компании от групата на Прокопиев. С днешна дата Комисията за финансов надзор определи, че това "пристрастяване" не е нищо друго, а грубо източване на Пенсионно осигурителна компания "Доверие" от офшорки на бизнесмена Иво Прокопиев.

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив