25 Април 2024, 16:43 Днес (12) | Вчера (12)

Как се мами здравна каса

13 Декември 2012 11:29 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 13 декември 2012, 11:50
Под лиценза на creativecommons

Механизмът на извършените измами е сложен: в него участвали и мними, и реални пациенти

 

Руска мафия и мними болни: това са основните съставки на една находчива схема за измами, източила милиони от германските здравноосигурителни каси. В аферата има и българска следа, коментира "Дойче веле".

 

Часовникът му е Ролекс, на снимки обича да позира с красиви жени. Павел М. от Дюселдорф обича да демонстрира лукса, който може да си позволи. Той е ценител на дизайнерските дрехи, а когато приятелката му забременяла, й подарил "Порше Кайен". Нищо лошо, по принцип, ако излаганото на показ богатство не беше придобито с измама.

С помощта на лекари, мними болни и други съучастници Павел М. успял да "източи" милиони от германските здравни каси. Схемата е проста: създал фирма за амбулантни социални услуги, която уж се грижела за възрастни и болни хора. В действителност обаче цялата дейност била само на хартия.

Мафиотски структури

На здравните каси се представяли за осребряване фиктивни сметки за извършени посещения по домовете и закупени медикаменти. Само чрез бременския филиал на фирмата, регистриран под името "Светлана", са източени над 1 милион евро. Разследванията на вестник "Билд" сочат, че подобни "услуги" са функционирали и в Дюселдорф, Дортмунд и Телтоу /в Бранденбург/, където здравните каси са "ощипани" с десетки милиони.

Механизмът на извършените измами е сложен: в него участвали и мними, и реални пациенти. Повечето от тях били по произход руснаци, както и самият Павел М. Той ги привличал към "каузата", обещавайки им съответно заплащане. В схемата били посветени и лекари - някои от тях се съгласявали да вършат измамите срещу пари, а други, които отказвали, били склонявани чрез заплахи.

Голяма част от изписаните медикаменти и назначените процедури изобщо не са стигали до нуждаещите се пациенти. Други пък са получавали само малка част от онова, което им се е полагало реално. Здравноосигурителната каса АОК в Бремен документирала едно дежурство на болногледачката Ирина, която за 4 работни часа успяла да извърши 15 посещения на пациенти, изминавайки общо 219 километра. "Дори и Дядо Коледа не развива такава скорост", казва иронично един от следователите, занимаващи се със случая.

Българската следа

А къде отивали парите, отпуснати от здравните каси? Те преминавали от фирма във фирма, докато накрая "изчезвали". Както разкриват журналистите от "Билд" - 70 000 евро били преведени на друга фирма за социални грижи, също собственост на Павел М., 25 000 били предоставени на българска фирма за изготвянето на фирмения сайт, а друга фирма от България получила 175 000 евро за вписването на марката "Светлана". За изготвянето на фирменото лого пък били платени 36 400 евро на фирма в Гибралтар, а още цяла поредица крупни суми били изхарчени за наеми. Следователите предполагат, че зад всичките тези получатели се крият Павел М. и неговата мрежа.

"Става дума за мафиотски структури. Хората са били подкупвани и сплашвани, затова на разпитите не смеят да кажат истината", казва криминалистът Клаус-Дитер Мачке. Той е убеден, че групата около Павел М. е само върхът на айсберга.

Вестник "Билд" изнася и информацията, че бивш бизнес-партньор на Павел М. - Артур А., управлява социални служби в Лайпциг и Гисен. Подобни банди има из цяла Германия, като най-често те са от Русия, Полша, Афганистан или Турция.

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив