25 Април 2024, 07:51 Днес (0) | Вчера (12)

Какво се случва с електронната винетка при бракуване на автомобила?

19 Септември 2019 10:48 СБА по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 септември 2019, 09:50

Не е предвидено възстановяване на сумата или част от нея

Ако ви предстои бракуване на автомобила, трябва да знаете, че въведените правила не предвиждат възстановяване на сумата или част от нея за закупената електронна винетка. Според законодателството ни, независимо дали потребител реално ще се възползва от предоставеното му право или не при закупуване на винетка, в закона не се предвижда връщане на част от платената такса за неизползван период, съобщиха от СБА. Срокът на валидност се избира лично от потребителя, той носи риска и отговорността за този избор и електронната винетка не може да бъде използвана за друго пътно превозно средство, посочват от Националното тол управление.

Ако електронната винетка е издадена през Агенцията за социално подпомагане (АСП), при бракуване или продажба на автомобил, правоимащото лице трябва в срок до три работни дни да заяви с уведомление за тази промяна в централното управление или в областните управления на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

При пререгистрация на автомобил, например заради кражба на регистрационните табели, ползвателят на винетка от АСП следва отново в срок до три работни дни да подаде Заявление за промяна на регистрационния номер в структурите на АПИ.

Според закона право на безплатна винетка имат лица с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност, както и лицата или семействата, отглеждащи деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средно образование, но не по-късно от 20-годишна възраст. На тези лица се издава безплатна е-винетка с валидност 1 година. Хората с увреждания трябва да подадат заявление за получаване на безплатна е-винетка, като в 7-дневен срок от подаването на документите трябва да получат отговор дали са одобрени.

Агенцията за социално подпомагане изготвя и предоставя по електронен път чрез защитен канал на АПИ дневна заявка за издаване на безплатни годишни електронни винетки. В срок до края на работния ден, следващ деня на получаване на дневната заявка, пътната агенция издава безплатната годишна електронна винетка, която е със срок на валидност една година.

 

 

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив